Konstantos dešimtmetis

Seniai seniai, gal praėjusį penktadienį… nors ne, visgi prieš dešimt metų, gūdžiais 2007-aisiais, gimė mintis sukurti tinklaraštį apie fiziką, kuriame keli studentai galėtume kažką rašinėti ir gal net šviesti visuomenę. Kuo visa tai pavirto – matote čia. Taip, šiandien yra Konstantos-42 dešimties metų jubiliejus!Kaip įprastai, šia proga trumpai apžvelgsiu metų statistiką. Blogą papildė 143 įrašai – beveik tiek pat, kiek prieš trejus metus, ir daugiau, nei pernai ar užpernai. Beveik trys įrašai per savaitę – visai neblogai. Bendrai paėmus tokį tempą ir stengiausi laikyti, nors ne visada pavykdavo. Ateityje, žinoma, stengsiuosi daryti taip pat.

Tarp šių įrašų 27 buvo rašyti ne mano – 24 mokslo populiarinimo rašinių konkurso darbai ir trys, atsiųsti irgi šiam konkursui, bet netikę dėl apimties, todėl paskelbti atskirai. Ketvirtasis konkursas metų pradžioje praėjo sėkmingai, o prieš porą dienų paskelbėme ir apie penktąjį, kurio darbų laukiame iki sausio pabaigos! Taip pat parašiau 13 astronaujienų (nuo jaunų Paukščių Tako analogų iki tarpžvaigždinių komunikacijų tinklo) ir 14 kitokių pažintinių tekstų (nuo trianguliacijos iki nežemiškos gyvybės aptikimo perspektyvų) – panašiai ar šiek tiek daugiau, nei darydavau ankstesniais metais. Žinoma, tęsėsi ir kassavaitiniai Visatos kąsneliai.

Truputį nukrypdamas į kitas lankas pamąstysiu, kad įrašų galėjo būti ir dar daugiau, tačiau nuo vasario mėnesio juos rašau ir į fantastikos/technologijų/mokslo/futurizmo puslapį Techo, kurį įkūrėme su keliais entuziastingais kolegomis. Ten tekstų kol kas parašiau 30; nežinau, ar visus juos būčiau parašęs čia, jei Techo neegzistuotų, bet kažkiek – tikrai taip.

Mano tekstus, ypač naujienas iš Visatos kąsnelių, ir toliau perspausdina pagrindiniai Lietuvos naujienų portalai, kuo tikrai džiaugiuosi. Neseku, kaip dažnai ir kuriuos tekstus perspausdina, bet svarbu, kad apskritai tą daro – taip juos pamato ne tik šio blogo skaitytojai, bet ir platesnė visuomenė, kuriai galbūt sugebu perduoti dalelę savo susižavėjimo mokslu.

Per metus puslapyje apsilankė kiek daugiau, nei 34 tūkstančiai lankytojų – 7% daugiau, nei pernai. Nedidelio augimo tendencija išlieka. Populiariausi straipsniai buvo apie septynių planetų atradimą TRAPPIST-1 sistemoje ir apie galimą netolimo supernovos sprogimo poveikį Žemei. Feisbuke sulaukiau beveik 200 naujų sekėjų – puslapis perlipo 1000 sekėjų ribą – kurie kiekvieną įrašą vidutiniškai pamatydavo po beveik tūkstantį kartų. Ten populiariausia buvo nuoroda į mano tekstą apie Nobelio premiją, išspausdintą VU naujienose, ir jubiliejinis, trišimtasis Visatos kąsnelis.

Prieš metus Konstantai sukūriau Patreon paskyrą, kurioje galite mane paremti kažkokia pinigų suma per mėnesį. Šiuo metu turiu 29 remėjus, kurie per mėnesį man suneša apie 56 eurus. Neypatingai daug, bet padengia tinklalapio išlaikymo išlaidas ir mano paramą kitiems kūrėjams Patreone. Bet visada galėtų būti daugiau ;)

Žinoma, buvo ir interviu televizijoje, radijuje ir laikraščiams/portalams, buvo viešų ir ne visai viešų populiarių paskaitų, buvo dar visokių įdomybių.

Na, o pabaigai, žinoma, tortas. Kaip gi be jo?

cake-42-7

 

9 komentarai

  1. Didžiuliai sveikinimai! Linkėjimai sulaukti ir ypatingo 42–ojo jubiliejaus :)

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.