Konstantos septintasis gimtadienis

Kur buvę, kur nebuvę, prabėgo dar vieni keturiasdešimtantrosios konstantos metai. Ir jų prikapsėjo jau septyni. Toks visai magiškas skaičius. Prieš septynerius metus tikrai nebūčiau pagalvojęs, kad dabar kažką tokio rašysiu, bet štai sėdžiu ir rašau.

Šiais metais rašiau, atrodo, panašiai daug, kaip ir anksčiau. Per metus įrašų padariau 146-is, truputį daugiau nei pernai (125) ar užpernai (137). Iš jų devyniolika – įvairūs pažintiniai straipsniai (tarp jų trys astronaujienos), gerokai mažiau, nei ankstesniais metais, kai buvo apie 30. Ateityje pasistengsiu pasitaisyti. Atskirai apžvelgiamų naujienų jau kelintus metus vis mažėja iš esmės dėl Visatos kąsnelio – šiemet ir vėl kiekvieną savaitę jums pristatinėjau naujienų apžvalgas. Gyko komentarų buvo trys – irgi nelabai daug, tiesiog nedažnai randu, ką parašyti apie perskaitomas knygas, peržiūrimus filmus ar pažaidžiamus žaidimus.

Deja, šiemet technologijoms.lt neparašiau nei vieno straipsnio. Ir kitokių mano tekstų kituose portaluose nebuvo. Bet skaičiau keletą populiarių paskaitų, taip pat porą kartų buvau filmuotas. Taigi stengiuosi populiarinti mokslą ir ypač astronomiją įvairiais kanalais ir kol kas tai pavyksta.

Viena iš priežasčių, kodėl mažiau rašydamas savo tekstų padariau daugiau įrašų, yra mokslo populiarinimo konkursai. Pirmasis toks, organizuotas su technologijomis.lt ir Mokslo sriuba, vyko prieš metus, antrasis vyksta dabar. Į pirmąjį buvo atsiųsti 25 darbai, antrojo kol kas paskelbti du, bet neabejoju, kad jų bus daug daugiau; gal net daugiau, nei pirmojo.

Tinklalapio lankymo statistika skųstis negaliu: kasdien vidutiniškai jame apsilanko daugiau nei 50 unikalių vartotojų (unikalumą matuojant per visus metus). Padidėjimas nuo praėjusių metų – beveik dvigubas, reiškia, tampu labiau matomas. Smagu. Facebook‘e Konstanta-42 gyvuoja irgi visai neblogai. Puslapį mėgsta 465 vartotojai, kiekvieną įrašą pamato nuo poros dešimčių iki beveik tūkstančio žmonių (kaip kurį; vidurkis turbūt koks šimtas). Deja, kažkodėl ir tarp puslapio sekėjų, ir tarp komentuojančių po įrašais dominuoja vyrai (~68%). Mielos moterys ir merginos, ką darau blogai? Nebijokite, astrofizika tikrai nesikandžioja!

Bet užteks tos statistikos. Šiemet jokio netradicinio dalyko gimtadienio proga neparuošiau, bet dar sykį paraginsiu sudalyvauti mokslo populiarinimo konkurse. O ateinančiais metais galiu pažadėti daugiau to paties, prie ko jau esate įpratę – astronominių naujienų apžvalgų, pažintinių straipsnių, nuorodų į įdomius su mokslu bendrai ir astrofizika konkrečiai susijusius dalykus, kartais ir kokio gyko komentaro ar šiaip filosofinio pamąstymo apie gyvenimo prasmę. O pabaigai, netuščiažodžiaujant, tortas:

Ačiū visiems, kurie skaitote!

Laiqualasse

2 komentarai

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.