Visiškas kosmosas: planetų formavimosi žiedai ir priešsupernovinė žvaigždės evoliucija

Planetos formuojasi protoplanetiniuose diskuose, kurie supa jaunas žvaigždes. Dažnai diskuose randami tarpai, atsivėrę arba dėl augančių planetų gravitacijos, arba dėl diską sudarančios medžiagos garavimo. Dabar nustatyta, kad tokių tarpų egzistavimas gali paaiškinti kai kurias esmines Saulės sistemos planetų ir asteroidų savybes.

Supernovos yra masyvių žvaigždžių mirties sprogimai. Numatyti, kada tiksliai sprogs konkreti žvaigždė, neįmanoma, taigi supernovas aptinkame tik tada, kai jos įvyksta. Bet neseniai visai netikėtai pavyko tris mėnesius stebėti žvaigždę, kuri po to sprogo supernova. Šie stebėjimai atskleidė, kad prieš pat sprogimą žvaigždės raida yra gerokai audringesnė, nei manyta iki šiol.

Apie šias naujienas pasakoju Visiškame kosmose. Gero klausymo!

Laiqualasse

2 komentarai

    1. Lėtai ir ramiai :) Saulė išsipūs į raudonąją milžinę, tokia pabus apie porą milijardų metų, tada vėl susitrauks, išsipūs, galiausiai susitrauks, nusimes išorinius sluoksnius, suformuodama planetinį ūką, o centriniai maždaug 70% masės pavirs į baltąją nykštukę – daugiausiai iš anglies ir deguonies sudarytą maždaug Žemės dydžio objektą.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.