Užtemimas – kas ir kaip

Vakar virš Ramiojo vandenyno, Šiaurės Amerikos ir Atlanto vandenyno nutiko Saulės užtemimas. Siauroje juostoje – pilnas, plačiame regione – dalinis. Apskritai Saulės užtemimai nėra labai reti – per metus nutinka 2-5 kartus. Bet vakarykštis buvo išskirtinis tuo, kad slinko per gausiai apgyvendintas Meksikos, JAV ir Kanados teritorijas, tad jį matė kaip niekad daug žmonių. Internetuose galima rasti milijonus nuotraukų, tiek iš vakar, tiek iš ankstesnių užtemimų ir JAV (kurioms pasisekė, nes tai jau antras pilnas užtemimas per septynerius metus), ir kitur. Nors pas mus užtemimo ir nesimatė, žiniasklaida juo domėjosi, tad ir aš turėjau progos šiek tiek pakomentuoti. Žemiau dalinuosi kai kuriais atsakymais:

Užtemimo montažas virš Vašingtono monumento JAV. Šaltinis: NASA

Kodėl įvyksta užtemimas? Kai Saulė, Mėnulis ir Žemė išsidėsto tiksliai vienoje linijoje, Mėnulio šešėlis praslenka Žemės paviršiumi. Tada ir matome užtemimą. Siaurame – iki 267 km pločio – ruože Mėnulis gali visiškai uždengti Saulės diską, ten matomas pilnas užtemimas; aplink – tūkstančių kilometrų pločio dalinis užtemimas. Užtemimai dažniausiai juda iš vakarų į rytus, nors kartais, arti ašigalių, būna ir priešingai.

O kodėl ne kas mėnesį? Saulės užtemimas nutinka per jaunatį, bet kodėl ne per kiekvieną jaunatį? Mėnulio orbita aplink Žemę nesutampa su Žemės orbita aplink Saulę, o yra pasvirusi maždaug penkiais laipsniais. Todėl jaunas Mėnulis dažniausiai praslenka šiek tiek virš Saulės arba žemiau jos. Užtemimai gali vykti tada, kai orbitų plokštumų susikirtimo linija (vadinama mazgų linija) atsisuka į Saulę, o tai nutinka kiek dažniau nei kas šešis mėnesius. Todėl per metus būna du, kartais trys, užtemimų sezonai, kurių kiekvieno metu sulaukiame vieno Saulės užtemimo (dalinio arba pilno), vieno Mėnulio užtemimo (dalinio arba pilno) ir kartais dar vieno – Saulės arba Mėnulio – užtemimo.

Kodėl Amerikoje taip dažnai? Kaip jau minėjau aukščiau, JAV šiuo atžvilgiu pasisekė – du pilni Saulės užtemimai praktiškai toje pačioje vietoje per septynerius metus yra tikra retenybė. Iš tiesų vienoje Žemės vietoje pilni Saulės užtemimai nutinka maždaug kartą per 366 metus. Bet JAV ir šiaip didelė šalis, todėl paėmus visą šalies plotą, užtemimai vyksta dažniau.

Kada pas mus? Europoje dalinį Saulės užtemimą matysime ateinančių metų kovo 29 dieną; Lietuvoje bus pridengta tik <15% Saulės disko, labiausiai – vakarinėje šalies dalyje. Pilnas Saulės užtemimas Europoje įvyks 2026 metų rugpjūčio 12 dieną; pilnas jis bus matomas Islandijoje ir Ispanijoje, Lietuvoje vėlgi tik dalinis (~75% disko uždengta). Lietuvoje, deja, pilno užtemimo nematysim bent iki 2200 metų; 2126-aisiais vienas praslinks labai arti, pilnas bus matomas šiaurinėje Estijoje.

Daugiau mano atsakymų į žurnalistų klausimus galite perskaityti lrytas.lt publikacijoje (prieiga mokama) ir pažiūrėti LRT Mediatekoje.

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.