Kur ir kaip pamatyti Saulės užtemimą?

Penktadienį Europoje bus matomas Saulės užtemimas. Lietuvoje irgi matysime, tiesa, tik dalinį. Užtemimo pradžia – 10:55, pabaiga – 13:14. Lietuvos teritorijoje Mėnulis uždengs šiek tiek daugiau nei 70% Saulės disko ploto.

Saulės užtemimą stebėti galima ir be jokios specialios įrangos. Tik svarbu nežiūrėti tiesiai į Saulę! Tą daryti galima tik turint labai tamsų filtrą, pvz. aprūkytą stiklą ar suvirintojo kaukę; paprasti tamsūs akiniai netinka. Tačiau galite pasidaryti labai paprastą skylutinį („pinhole“) žiūrėjimo aparatą. Tam tereikia pradurti skylutę popieriaus lape ir tą lapą padėti tarp Saulės ir kokio nors lygaus, geriausia balto, paviršiaus. Pro skylutę praėjusi Saulės šviesa sudarys mažą skrituliuką – tai yra Saulės disko atvaizdas. Užtemimo metu matysite, kaip Mėnulio šešėlis dalį to atvaizdo uždengia. Iš esmės net ir lapo nereikia – galima sudėti rankų pirštus taip, kad tarp keturių jų susidarytų nedidelė skylutė. Tada ir pro ją matysite analogišką Saulės disko atvaizdą.

Jei norite pasižiūrėti rimčiau, tam jau reikės teleskopo. Per teleskopą į Saulę tiesiai žiūrėti yra dar labiau negalima, nei plika akimi! Pro teleskopą praėję šviesos spinduliai dar labiau sufokusuojami, taigi taip pasižiūrėjus akiai bus dar blogiau. Tačiau tą šviesą galima suprojektuoti ant lygaus paviršiaus (pavyzdžiui, popieriaus lapo) ir matyti Saulės atvaizdą taip. Beje, šitaip galima stebėti ir Saulės dėmes. Būna ir specialūs filtrai teleskopams, skirti Saulės stebėjimams, bet jei tokių neturite, nerizikuokite kažkaip pridenginėti teleskopą patys.

Jei teleskopo neturite – irgi ne bėda. Astronomijos mėgėjų klubas „Albireo“ organizuoja Saulės užtemimo stebėjimus Vilniuje (prie Katedros ir prie Baltojo tilto), Kaune (Rotušės aikštėje), Klaipėdoje (Kruizinių laivų terminale) ir Kėdainiuose (Didžiosios rinkos aikštėje). Taip pat stebėjimas vyks ir Molėtų astronomijos observatorijoje, o po jo dar galėsite pasiklausyti paskaitos apie Saulę ir joje vykstančius procesus.

Taigi, linkiu jums gražaus, nes truputį pritemusio, penktadienio!

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.