Kosminių sprogimų modeliai spausdinimui

Kosmose vyksta daugybė labai gražių reiškinių. Pavyzdžiui, supernovų sprogimai: kad ir koks tai būtų kataklizmas, sunaikinantis žvaigždę ir aplinkines planetas, iš toli jis atrodo įspūdingai, o po savęs palieka tūkstančius metų plintančią liekaną. Deja, daugumos šių reiškinių vaizdus galime pamatyti tik dvimačius – projekcijas dangaus skliaute. Apskristi supernovos liekanos, ar dujų debesies, ar aktyvaus galaktikos branduolio neturime jokių galimybių, taigi ir pažiūrėti iš skirtingų pusių neįmanoma. Iš kitos pusės, detalūs stebėjimai ir gudrūs analizės metodai leidžia apskaičiuoti trimatę objekto struktūrą, net ir matant tik dvimatį vaizdą. Neseniai JAV Smithsonian institutas, valdantis Chandra kosminę observatoriją, sukūrė virtualią šio teleskopo atradimų parodą, kurios eksponatus netgi galima atsispausdinti trimačiu spausdintuvu.

Jauna žvaigždė Tauro DG rentgeno spindulių diapazone (kairėje); dešinėje matome trimatį sistemos modelį. Šaltinis: rentgenas: NASA/CXC/ETH Zuerich/M.Guedel et al.; modelis: NASA/CXC/M.Weiss

Chandra kosminis teleskopas yra viena iš keturių NASA Didžiųjų observatorijų, šalia Hablo ir jau nebeveikiančių Spitzer bei Compton. Chandra stebi dangų rentgeno spindulių ruože ir yra didžiausia kosmose skrajojanti rentgeno kamera. Vieni iš svarbiausių rentgeno spinduliuotės šaltinių kosmose yra žvaigždžių sprogimai – novos ir supernovos. Būtent jų duomenys, apjungti su regimųjų spindulių stebėjimais, ir yra naujosios virtualios parodos pagrindas. Parodą sudaro devyni kosminiai sprogimai – nuo gimstančios žvaigždės išsiveržimo iki šimtų metų senumo supernovos liekanos. Greta rasite ir dešimtą eksponatą – patį Chandra teleskopą. Kiekvienas objektas aprašytas, greta rasite nuotraukų, trimačio modelio filmuką ir failus, reikalingus patiems atsispausdinti modelį.

Naujausias parodoje pristatomas modelis – supernovos liekana IC 443. Supernova, manoma, sprogo prieš maždaug 8000 metų, o jos liekana kurį laiką sąveikauja su greta esančiu molekulinių dujų debesiu. Sąveika paaiškina sudėtingą liekanos rentgeno spinduliuotės struktūrą. Trimatis modelis taip pat atskleidžia, kad šis supernovos sprogimas buvo silpnesnis, nei dauguma.

IC 443 plati regimųjų spindulių nuotrauka (pagrindinė) ir centrinės dalies regimųjų bei rentgeno spindulių montažas (maža iliustracija). Šaltinis: Platusis vaizdas: Focal Pointe Observatory/B.Franke; rentgeno vaizdas: NASA/CXC/MSFC/D.Swartz et al, siauras regimasis vaizdas: DSS, SARA

Chandra atradimų trimates versijas rasite čia. IC 443 trimatis modeliavimas aprašytas šiame straipsnyje.

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.