Opa opa į kosminę Europą

Šiomis dienomis Paryžiuje lankosi Lietuvos ūkio ministras Evaldas Gustas. Ten jis šiandien pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Europos kosmoso agentūra (ESA); tiesa, oficialių pranešimų apie pasirašymą dar neradau, jie turbūt pasirodys rytoj. Ši bendradarbiavimo sutartis Lietuvai suteikia ECS (European Cooperating State) statusą, kuris leis dalyvauti kai kuriuose ESA projektuose. Dabar maždaug metus bus ruošiamas PECS (Plan for European Cooperating State) – penkerių metų tyrimų planas, nusakysiantis ESA ir Lietuvos partnerystę. Plane bus išdėstoma, kokiose tyrimų srityse Lietuvos mokslininkai (plačiaja prasme – t.y. ir akademikai, ir aukštųjų technologijų pramonė) dirbs ir tobulins įgūdžius, kad galėtų visavertiškai dalyvauti ESA programose. Tuo laikotarpiu Lietuvos mokslui ir pramonei bus sudarytos išskirtinės sąlygos gauti finansavimą dalyvavimui ESA projektuose, t.y. mums nereikės konkuruoti su kitomis ESA šalimis-narėmis, o tik tarpusavyje išsidalinti Lietuvos mokamus pinigus (sistema yra tokia – Lietuva moka mokestį ESA, o paskui didžiąją dalį tos sumos ESA skiria Lietuvos projektams finansuoti, taigi Lietuvą palieka tik labai nedidelė pinigų dalis, tiesiog juos koordinuoja ESA). Po penkerių metų, jei viskas bus gerai, Lietuva galės tapti pilnateise ESA nare ir tada jau dalyvausime bendruose finansavimo konkursuose. Tada bus didesnė ir konkurencija, ir galimos finansavimo sumos.

Tai va, tokios Lietuvos perspektyvos. Sakyčiau, visai džiugu, ar ne?

Laiqualasse

2 komentarai

  1. Dziugu, gal ne tokie greiti kaip kaimynai, bet svarbu kad ir mes. Ziuriu daug didesnis susidomejimas vyko prie pora metu kai svarste ar mums reikia, nei kad dabar.
    Gerai kad nepraleidai naujienos. Jau ruosiuosiau parasyt del sitos ir del Plutono.

    1. Apie Plutoną dar nespėjau prisėsti detaliau perskaityti, kas ir kaip. But rest assured, komentaras bus. Tikiuosi, kad šią savaitę :)

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.