Kosminio konkurso rezultatai

Praėjo jau truputį daugiau nei savaitė, taigi pirmąjį Konstantos kosminį konkursą skelbiu pasibaigusį. Gavau 6 atsakymus ir vieną bandymą sabotuoti. Tai yra šiek tiek mažiau, nei tikėjausi – maniau, kad bent 10 atsiras. Na bet neatsirado. Iš tų šešių prasčiausias rezultatas 6, geriausias – 12, taigi užduočių sudėtingumą taip pat pataikiau visai neblogai. Na o laimėjo konkursą Vytautas, suklupęs tik prie trijų paveiksliukų. Jam priklauso prizas – Ričardo Feinmano knyga „The Pleasure of Finding Things Out“! Vytautai, su tavimi susisieksiu asmeniškai, susitarsime dėl prizo perdavimo.

Dalyviams ačiū už dalyvavimą, o visiems, kuriems įdomūs atsakymai, siūlau skaityti po kirpsniuku.

Pirmasis paveikslas yra dailininko įsivaizduojama Plutono ir Charono planetinė pora. Nors paveikslas sukurtas remiantis stebėjimų duomenimis, visgi pastarieji toli gražu nesiekia tokios raiškos. Geriausi realūs Plutono vaizdai kol kas yra maždaug tokie, o didesnės raiškos reikės palaukti, kol iki šios nykštukinės planetos nuskris zondas New Horizons.

Antroji nuotrauka yra daryta Hablo teleskopu, o vaizduoja ji planetinį ūką NGC 2440. Tačiau spalvos čia nėra tikros – jos žymi skirtingus cheminius elementus ūko spektre.

Trečioji nuotrauka vėlgi daryta Hablo teleskopu; tąkart jo akis nukrypo į Jupiterio palydovą Ijo. Bet ji vėlgi žiūrėjo ne regimųjų spindulių diapazone, o ultravioletinių, tad ir ši nuotrauka priskirtina netikrų spalvų kategorijai.

Ketvirtoji nuotrauka pagaliau yra reali. Joje įamžintas regimųjų spindulių vaizdas regione, kurį ilgai stebėjo kosminis rentgeno spindulių teleskopas „Chandra“; tas regionas vadinamas „Chandra deep field south“, o matomas vaizdas gautas Europos pietinės observatorijos (ESO) Wide-field imager (WFI) teleskopu.

Penktajame paveiksle parodyta galima Paukščių Taką gaubiančio tamsiosios materijos halo forma. Kadangi rodomas vaizdas iš Paukščių Tako išorės, tai turbūt aišku, jog tai tik vizualizacija.

Šeštasis paveikslas irgi yra vizualizacija. Taip dailininkas įsivaizduoja superžemę prie žvaigždės GJ 1214; kol kas toli gražu negalime padaryti panašios kokybės nuotraukų, ir galėsime dar tikrai negreit, jei išvis kada nors pavyks.

Septintoji nuotrauka yra daryta Hablo teleskopu. Bet spalvos joje vėlgi nerealios, mėlynas nuotraukos nuspalvinimas dirbtinai išryškina keisto Saulės sistemos objekto, pavadinto P/2010 A2, detales.

Aštuntoji nuotrauka rodo ūką, vadinamą Raudonuoju stačiakampiu (Red Rectangle). Ji yra visiškai reali.

Devintojoje nuotraukoje matome Spitzer infraraudonųjų spindulių teleskopu padarytą planetinio ūko NGC 7027 nuotrauką. Savaime suprantama, spalvos netikros.

Dešimtoji nuotrauka sudėta net iš trijų teleskopų duomenų: raudonos Spitzer infraraudonųjų spindulių nuotraukos, oranžinės Hablo regimųjų spindulių nuotraukos ir žalio bei mėlyno rentgeno vaizdo, daryto Chandra teleskopu. Ji vaizduoja supernovos liekaną Kasiopėjos A

Vienuoliktoji nuotrauka, kurioje pavaizduota supernovos liekana SNR 0509-67.5, sudėta iš raudonų Hablo matomų dujų burbulo kontūrų bei žaliai mėlynų rentgeno vaizdų, rodančių burbulą užpildžiusias labai karštas retas dujas. Foninės žvaigždės taip pat fotografuotos Hablu.

Dvyliktas paveikslas, nors atrodo labai realistiškai, yra tik paveikslas. Jame vaizduojamas kvazaro SDSS J1106+1939 vėjas, pučiantis plačiais kūgiais į abi puses nuo paties kvazaro. Pamatyti ką nors panašaus tokiu atstumu kol kas toli gražu neįmanoma.

Tryliktoje nuotraukoje matomi mėlyni lankai yra tolimos galaktikos atvaizdai, gravitaciškai išlenkti centre matomos masyvios galaktikos SDSS J120540.43+491029.3. Tokia sistema vadinama Einšteino žiedu, nors čia jis matomas ir nepilnas.

Keturioliktas paveikslas yra supernovos 1987 A liekanos vizualizacija. Realiai matomas liekanos vaizdas yra toks. Vizualizacija skirta tyrimui, kuriuo aiškinamos išlenktos struktūros aplink pagrindinį liekanos žiedą.

Na ir paskutinė nuotrauka yra realus ūko NGC 1999 vaizdas. Šis ūkas vadinamas sugerties ūku (absorption nebula), nes jis sugeria iš toliau sklindančią šviesą, todėl mums atrodo tamsus. Už jo matomas mėlynas švytėjimas sklinda iš kito, atspindžio ūko (reflection nebula).

Tai tiek šiam kartui. Visatos kąsnelis bus gal dar šįvakar, o gal tik rytoj.

Laiqualasse

13 komentarų

  1. sveikinu laimėtoją!
    tačiau nuotraukos regimųjų spindulių diapazone vistiek yra dirbtinai sukomplektuotos iš nuotraukų keliuose filtruose, todėl mes tokių vaizdų nematytume net su teleskopinėmis akimis. nebent tie filtrai labai gerai koreliuotų su žmogaus akies jautrumo kreive ;)

    1. Technically, tu teisi. Bet visgi jei filtrai yra (U)BVR(I) arba analogiški, tai esu linkęs teigti, jog vaizdas yra „realus“. Net jei intensyvumai skirtinguose filtruose neatitinka mūsų akių receptorių jautrumo.

  2. aš esu linkusi abejoti, man atrodo, bent kai kurios galaktikos turėtų būti daug raudonesnės (kad ir dėl H\alpha). be to, ir patys filtrai yra nevienodo pralaidumo, ir detektorių jautrumas priklauso nuo bangos ilgio..
    jau pusę metų neprisiruošiu parašyt scriptelio, kuris atkurtų tikrą spektrą kiekviename pikselyje ir parodytų nuotrauką, šiaip pačiai smalsu :)

  3. Puikus konkursas! Atrodo, ir mano rezultatai nebuvo tokie prasti, kokie tikėjausi bus.
    Asmeniškai buvo sudėtinga dėl dviejų nuotraukų – dėl nr. 3 ir 15.
    Apie trečiąją galvojau taip: niekad neteko matyti realios nuotraukos tokios ryškios raudonos spalvos, tai pagalvojau, kad tai yra meniniko vizualizacija. Visgi, vizualizacija turėtų būti aukštos kokybės, bet menininkas galbūt norėjo suteikti realistiškumo nuotraukai ir padarė ją prastos kokybės. Kitaip sakant – visą litaniją būtų galima parašyti apie vienos nuotraukos galvojimą :D tačiau vėliau pasirinkau 1-ąjį variantą.
    Kalbant apie 15, tai tikrai nustebau, jog tokia švari ir, atrodo, dirbtinė nuotrauka galėtų būti reali. :)

    Prizas tikrai geras. Neteko jos skaityti, tačiau jau metai iš metų tenka girdėti ją minint, tad sveikinu Vytautą.

    P.S. Galbūt buvo visi užsivertę darbais, todėl gan mažai atsakymų? Savaitė gan mažas laiko tarpas, štai aš vos spėjau.. pusantros-dvi savaitės su priminimu būtų pats tas, manau. Ir galbūt reikėjo duoti 12 nuotraukų, 15 jau atrodo gan daug.

    Bet kokiu atveju, esu už tokią iniciatyvą ir manau, kad, jeigu dar bus konkursų, bus daugiau dalyvaujančių, nes prizas tikrai neprastas (jeigu dar su blogo autoriaus parašu!).

    1. Ačiū už pastebėjimus, ateityje galbūt konkursas bus geresnis. Ir tikrai, nepagalvojau, kad studentams galbūt sesija ar šiaip atsiskaitymai, tai nerado laiko sudalyvauti.

      Tavo rezultatas buvo 11 iš 15, taigi tikrai nedaug trūko iki prizo :)

  4. Super konkursas ir super prizas. Kalėdos šiemet ankstyvos! Nors iki Kalėdų knyga jau planuoja būti suvalgyta. Didelis dėkui už prizą ir už sveikinimus.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.