Kaip greitai keliauja žmonija?

Įrašo pavadinime pateiktu klausimu turiu omeny ne metaforinį judėjimą kokio nors šviesaus rytojaus link. Ne, klausimas labai tiesioginis: jei bendrai paimtume visus Žemės žmones, kokiu vidutiniu greičiu jie juda Žemės paviršiumi? Šitai suskaičiuoti nėra taip jau sudėtinga. Žemėje gyvena 7 milijardai žmonių; padarykime prielaidą, jog kiekvienas vidutiniškai per dieną nueina po 3 – 4 kilometrus (kiek teisinga šita prielaida, čia nesigilinsiu; bet turbūt sutinkate, kad atstumas nėra nei neįmanomai mažas, nei neįmanomai didelis). Tokiu atveju vidutinis žmonijos greitis yra 7 milijardai * 4 kilometrai / sekundžių skaičius dienoje = 320 tūkstančių kilometrų per sekundę. Skaičius kažkur lygtai girdėtas, ar ne? Žinoma, kad girdėtas, ar bent jau panašus į girdėtą: šviesos greitis yra 300 tūkstančių kilometrų per sekundę! Vadinasi, žmonija juda šviesos greičiu. Dabar turite puikų atkirtį bet kam, kas jums aiškins, jog mes tik ropinėjame Žemės paviršiumi; gal ir ropinėjame, bet užtat kaip greitai!

Šį klausimą, nors ir ne visai taip suformuluotą, radau Amerikos fizikos žurnalo svetainėje, kur surinkti profesoriaus Edvardo Parselo (Edward Mills Purcell) uždavinukai, skirti „spręsti ant kitos voko pusės“ (jei kas žinote lietuvišką posakį, atitinkantį anglišką „back of the envelope“ – pasakykit, būsiu dėkingas), o šitą dayką aptikau per nuostabų blogą Cosmic Variance. Kai kuriems uždaviniams spręsti reikalingos fizikos žinios, tačiau neypatingai didelės – viską tikrai rasite Vikipedijoje. Kitiems užtenka tik elementarios matematikos, bet uždavinių atsakymai, kaip ir aukščiau pateiktasis, priverčia susimąstyti ir kitaip pažvelgti į mus supantį pasaulį.

Beje, jei skaitytojai turėtų noro, galiu ir daugiau uždavinių iš šito sąrašo išversti ir pateikti; gal net be sprendimų, kad patys galėtumėte pamiklinti smegenis.

Laiqualasse

4 komentarai

  1. Na o jeigu dar pridejus visu gyvu organizmu greiti, tai galbut aplenktumeme ir Tachionus. :D Beabejo, butu labai idomu daugiau tokiu uzdavinuku, kiekviena naujiena apie musu gyvenima/pasauli/galaktika/visata yra labai idomi. :)

    1. Ok, tai kada nors, kai bus nuotaikos ką nors parašyti, bet nesinorės rašyti daug, pavertėjausiu.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.