Pasaulio pabaiga


“Don’t wake me for the end of the world unless it has very good special effects.”

 – Roger Zelazny

 

Ar jums kada nors buvo įdomu, kokia bus pasaulio pabaiga? Ar ji įvyks 2012-aisiais, kai pasibaigus majų kalendoriaus galiojimo terminui, Visata nebemokės skaičiuoti laiko? O gal 2014-aisiais, nes jau kokį dešimtmetį žinoma, kad po šešerių metų sprogs Saulė? O galbūt tada, kai bus pastatytas antrasis Babilonas (nesvarbu, ar Žemėje, ar kosmose, finansuotas keistų humanoidų su kaulais vietoje plaukų) ir ateis Antikristas? Ar tiesiog girdėjote, kad visa Visata kažkada susitrauks į begalinio tankio tašką, ir nežinote, ar tai įvyks rytoj, ar po milijardo metų?

 

Nieko nėra amžino – šią tiesą žino turbūt kiekvienas. O vat viename tinklalapyje yra surinkta kelios dešimtys tikėtinų, absurdiškų, bei juokingų pasaulio pabaigos variantų. Pasiskaityti tikrai verta jau vien dėl to, kad aprašymai yra kupini lengvos ironijos bei jumoro. Tačiau patys teiginiai kartais pristatomi gerokai perdėtai. Nežinau, kiek tiesos yra su fizika nesusijusiuose scenarijuose, bet fizikinius leisiu sau panagrinėti detaliau.

 

Eternity: Nesiimsiu tikrinti pateiktų skaičių, užtenka tik suprasti, kad jie yra nesveikai dideli. Bet tai pabrėžiama ir tame straipsnyje. O tokia idėja labai glaudžiai siejasi su mano ankstesniu sapaliojimu apie smegenus. Tai vat tą ir skaitykit, ir nuorodas ten esančias skaitykit. Verdiktas – teisinga.

 

The day our machines died: Taip, EMP efektas gali būti stiprus. Didelis ir baisus užtaisas, paskleidžiantis rentgeno arba gama spinduliuotę, gali pridaryti daug bėdos viskam. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tokius dalykus:

·        Žemiau nei 10 km aukštyje virš Žemės paviršiaus atmosfera yra pakankamai tanki, kad išsklaidytų gama spindulius bei elektronus. EMP efektas atmosferoje mažėja labai greitai.

·        Nemažai prietaisų, ypač karinės technikos, yra apsaugoti nuo EMP poveikio įvairiais skydais ir pan.

Net jei toks sprogimas ir įvyktų, LABAI neįtikėtina, kad būtų “atjungta” daugiau nei pusė Europos. Taip, tai yra labai didelė teritorija, tačiau tai tikrai nesunaikintų pasaulio, kaip gąsdina exitmundi. Geriausiu atveju “pristabdytų” pasaulį kelioms dienoms, galbūt sukeltų ekonominę krizę. Grandininės reakcijos taip pat nesitikėčiau.

 

ET: Čia jau pats exitmundi pripažįsta, kad idėja nors ir intriguojanti, bet absoliučiai nerealistiška. Tiesa, fantastai kartais sugalvoja ir gana logiškų paaiškinimų, kodėl ateiviai norėtų mūsų atsikratyti, bet tai geriausiu atveju tik spėlionės. Na, dar gali būti, kad kada nors ateityje mes patys prisidirbsim, bet tai turėtų būti ir taip aišku – kvailybei ribų juk nėra.

 

Visuotinis atšilimas: Apie tai kalbama tiek daug, kad tikrai nieko naujo nepasakysiu. Labai norintys gali panagrinėti protingų dėdžių mintis šia tema.

 

Gama žybsnis: Viskas visai teisinga, tik lyg ir neparašyta, kad tikimybė, jog mus “iškeps” yra gerokai menkesnė, nei laimėti milijoną loterijoje. Tikimybė, kad žybsnis įvyks kur nors sąlyginai netoliese ir mus paveiks jo šalutiniai efektai, yra didesnė, bet turint omeny, kiek įvairiausio plauko šiukšlių kasdien atskrenda į Žemę, baimintis taip pat nematau prasmės.

 

Asteroidai: Kaip ir gama žybsnių, taip ir asteroidų atsitrenkimų į Žemę tikimybė yra labai menka. Be to, asteroidai dabar pastebimi pakankamai iš anksto, kad būtų galima nusiųsti vieną kitą branduolinį užtaisą ir pakreipti jų orbitą. Na o atsitrenkusio asteroido poveikis aprašytas teisingai.

 

Superduperhiperturbomega cunamis: O šitas nušluos tik rytinę JAV pakrantę ir galbūt kažkiek vakarų Europos. Čia gi ne tragedija, o stebuklas! :)

 

Šiandien tiek. Kada nors aptarsiu ir daugiau.

 

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.