Delfinai ir svajonės

 

“Sudie, ir ačiū už žuvis”

Delfinai D. Adams’o knygoje “Keliautojo kosmostopu vadovas po galaktiką”

 

Iškart prisipažįstu, kad citata nieko bendra su straipsniu neturi. “Delfinai”, apie kuriuos kalbėsiu, yra nuostabusis “delfis”, tiksliau, jo komentarai. Tai yra ne šiaip pokalbių plotmė, tai – reiškinys. Komentatorių mandagumas (“E, b***, gaidy tu, pats p****as ka aiskini?”), išsamumas (“Visiški kliedesiai. Vos sugebėjau perskaityti iki galo.”), gilios įvairių akademinių sričių žinios (“O Žemę taigi Jėzus sukūrė prieš 6000 metų”), bei kitos puikios savybės rodo visuotinį Lietuvos intelekto lygio augimą ir bendrai šviesią Lietuvos ateitį. Yeah right.


 

Kaip bebūtų, bendra internetinių (anoniminių) komentarų kultūra buvo nagrinėta ne kartą įvairiuose straipsniuose ir studijose (atsimenu miglotai, nuorodų nerandu – google jums padės). Ar vertą ją nagrinėti toliau ir giliau – spręsti ne man. Tuo labiau, kad to daryti ir nemoku. Tik šiaip išsiliejau šiek tiek.

 

Vis dėlto tarp tų komentarų galima rasti ir tikrai gerų “perliukų”. Kartais jie būna parašyti tyčia, o kartais – visai netyčia. Štai vieną tokį iš pastarųjų aptikau visai neseniai, straipsnyje apie Visatos asimetrijos paieškas. Pati tema gana sudėtinga, bendrai visa kosmologija yra sudėtingas mokslas, ir nekeista, kad daug kam gali pasirodyti beprasmis arba neteisingas. Tačiau vienas iš tokių nesuprantančiųjų, greičiausiai pats to nenorėdamas, išsakė neblogą mintį (cituoju): “Kazin kosmologai uz savo pasaku rasyma irgi gauna pinigus ,kaip gauna fantaste Rowling parasiusi Harry Potter bestseleri?”

 

Va čia ir prasideda svajonė. Svajonė, kad kada nors, rožinėje ateityje, mokslas ir jo pasiekimai bus tokie pat populiarūs, kaip dabar Haripoteriada. Svajonė, kad kiekvienam išsilavinusiam žmogui, kaip ir Apšvietos epochos laikais, bus negarbė nenusimatyti įvairiausių mokslo sričių pagrinduose bei dabartiniuose tyrimuose. Svajonė, kad paaugliai vaikščios apsivilkę marškinėlius su gamtos dėsnių formuluotėmis. Svajonė, kad mokslininkų honorarai (ne finansavimas projektams, bet būtent honorarai) prilygs šiandienos popžvaigždžių atlygiams. Svajonė, kad Nobelio premijų įteikimo ceremonija bus tokia pat žinoma, kaip ir “Oskarų” įteikimas. Savaime suprantama, kas per daug, tas nesveika – nemanau, kad būtų kas nors gero iš to, kad mokslininkus gatvėse gaudytų minios nazgirlių, reikalaujančių autografų. Per didelis žiniasklaidos dėmesys gali imti trukdyti mokslo raidai. Tačiau bendrai paėmus tokio žmonijos mąstymo pokyčio rezultatas būtų teigiamas. Deja, tai lieka tik svajonė, nes kažką šiuo klausimu pakeisti turbūt neįmanoma.

 

Dar vienas kažkiek susijęs dalykas – kurį laiką su keliais kolegomis pusiau juokais svarstėm galimybę kurti fizikinį filksingą. Turint omeny, kad patinkančių dainų tekstus bei melodijas įsimename nesunkiai, toks dalykas galėtų labai palengvinti mokslinių žinių, dėsnių, formuluočių ir t.t. įsisavinimą. Gal kada nepatingėsiu ir tikrai kažką sukurti…

 

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.