Apie Niveną ir šiaip kosminę fantastiką

Man tik duok pašnekėti apie kos(t)mosus – dažniausiai neatsisakau. Va prieš porą dienų buvau pakviestas į tinklalaidę „Piknikas kaukų draustinyje“, kur rašytojas Gintautas K. Ivanickas kalbina žmones apie visokiausią fantastiką. Tai pasikalbėjome apie Larry Niveną, apskritai kosminę fantastiką ir šiek tiek apie realaus kosmoso tyrimų bei kolonizacijos perspektyvas. Pokalbį rasite Spotify.

Laiqualasse

6 komentarai

  1. Uff… visi podkęstai ilgesni už 10 min. man yra neįveikiami. Nors knygų beveik ne(be)skaitau, tik klausausi :-D Kalbant apie fantastiką, kaip tik baiginėju klausyt naujausią Andy Weir – Project Hail Mary. Nunešė stogą kapitaliai, nors siužetiškai daug panašumų su The Martian. Rekomenduoju ;-) Būtų įdomu kada nors kokią apžvalgą iš mokslininko pusės išgirst :D

    1. Aš irgi podkęstų neklausau, nesugebu :)

      Apie Project Hail Mary daug gerų atsiliepimų girdėjau, tai reikės perskaityti. „Marsietis“ buvo nuostabu, bet „Artemidė“ nuobodoka, tai atšalau nuo noro Weirą griebti ir skaityti, tik pasirodžius kažkam naujam.

  2. Pavadinimas priminė senus gerus laikus, kuomet goblin dar buvo verčiama kaip kaukas :)

    1. Na, reikia pripažinti, kad „kaukų draustinis“ skamba daug gražiau, nei „goblinų rezervatas“ :)

      1. Žymiai gražiau ir geriau. Priešybė tarp modernaus – futuristinio pasaulio, ir senojo – pusiau mitologinio, buvo labai svarbus to kūrinio nuotaikai. Ir lietuviui, ypač 1992-aisiais, goblinai tikrai nepadėtų sukurti tokios šiltos, nostalginės nuotaikos, kaip kaukai. Net ir dabar, kai goblinai tapę popkultūros dalimi dėka LOTR filmų, WoW ir pan., vis tiek jie kelia kitokias asociacijas ir nuotaiką. Manau, labai šaunus vertėjo sprendimas. O „Kaukų draustinis“ iki dabar yra vienas mano mėgstamiausių fantastinių kūrinių :)

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.