Mes visi skirtingi, bet visi lygūs [Mokslo populiarinimo konkursas]

Devintasis mokslo populiarinimo konkurso darbas. Kauno kolegijos taikomosios komunikacijos studentė Inga Rėkutė rašo apie integruotą sportą.

Konkurso darbų laukiame iki kovo 28 dienos, tad dar turite laiko parašyti puikų tekstą ir laimėti dosnių rėmėjų prizų!

***

Mes visi skirtingi, bet visi lygūs

Inga Rėkutė

Neretai ir visai nejučia, mes įsisukame į savąjį „pasaulį“, kuriame matome ir girdime tik tai, kas tuo metu mums yra svarbu ir naudinga. Lyg ir džiaugiamės gavę darbą naujoje vietoje ar pradėję mokintis kokio nors dalyko, mėgaujamės ramybe ir laiku būnant namie – kaip įprasta dabartiniame gyvenime, žvelgiant į šalyje ir pasaulyje susiklosčiusia situacija – vardu – Covid-19. Neretai įstringame monotonijoje, pečius slegia užgulę darbai. Visa tai slegia tol, kol nepažvelgiame į viską kitaip. Svarbiausia yra supratimas, ko gyvenime norime ir, ką bandome pasiekti. Tikslas turi būti kuo aiškesnis. Pažvelgus į tvyrančią atmosferą ir žmonių nuotaikas – galime teigti, kad ne viskas klostosi taip, kaip iš tikrųjų norėtųsi. Dažnai slogi nuotaika pereina į pastovią būseną ir emociją. Tai gali privesti prie depresijos – o tai sukeltų didelių kliūčių ateities darbams, ir, žinoma – sveikatai. Nors ir gyvename mažiau saulėtame krašte ir tai tikrai neretai lemia mūsų visų nuotaiką, tačiau galime sukurti sau šviesesnę šiandieną ir tuo pačiu, tokį pat šviesų rytojų.

Mintis apie savąjį pasaulį buvo ne šiaip sau. Tai ženklas, o gal net ir ateityje slypinčios pasekmės, kad apsistojus vien tik mažame rate, neišvysime kitų itin svarbių dalykų, pavyzdžiui, padidėjęs taršumas (apie Co2 išmetamą kiekį kalba ne tik vyriausybė, šia mums visiems itin aktualia ir naudinga veikla imasi ir transporto bei logistikos įmonės, t.y. įmonei įsigyjus transporto priemonių parką, kuris atitinka Euro 6 standartą (tai varikliai, kurie išmeta mažiau teršalų nei kiti Euro vienetai), yra skaičiuojamas išmetamas Co2 kiekis – yra vedamos lentelės, kurios patvirtina taršos mažinimo lygį. Tokios įmonės už tai gauna sertifikatus, bylojančius ir patvirtinančius apie deramą veiklą ir rūpestį aplinka – galima teigti, kad šis įmonių požiūris į teršalų mažinimą yra itin užkrečiamas, t.y. prie šio projekto, prisijungia vis daugiau įmonių). Kiti, svarbūs aspektai, tai, kad vandenynų dugnai pavirtę šiukšlynais, kenčiantys ir galiausiai mirštantys gyvūnai, plintantys virusai (ne tik Covid-19), kaip antai naujasis protrūkis Gvinėjoje – kaip šių metų vasarį, rašė „LRT“ žiniasklaida, kad buvo „paskelbtas Ebolos viruso epidemijos pavojus“ (2021). Taip pat galime nepastebėti ir šalia esančių žmonių, kuriems reikia mūsų pagalbos, o gal net labiau priėmimo ir lygybės. Ši tema šiomis dienomis nėra itin madinga. Tačiau vis daugiau atsiranda žmonių, kurie nori padėti šiems žmonės – o tai žmonės su tam tikra negalia.

Dar universiteto studijų laikais, t.y. prieš penkis metus, reikėjo išversti tekstą iš anglų į lietuvių kalbą – sutvarkius – parašyti transkriptą animaciniam filmui, ir, vėliau jį ne tik įgarsinti, bet ir pridėti subtitrus. Jau tuomet suvokėme, kaip yra svarbu lanksčiai žiūrėti į visuomenę. Juk subtitrai padeda ne tik vaikams – lavinti jų skaitymo ir rašymo įgūdžius, ar žmonėms, kurie galbūt sunkiai girdi, labiausiai jie padeda kurčnebyliams. Žmonės, turintys tokią negalią, lygiai taip pat nori būti svarbia visuomenės dalimi. Nenori jaustis kitokiais ir būti atskirtais, kaip teigia Lietuvos Respublikos Seimo narys ir Lietuvos integruoto sporto asociacijos globėjas Algirdas Butkevičius, kad „padarėme didžiulę pažangą vaduodamiesi iš stereotipų kaustomos pasaulėžiūros, ir tokios europietiškos vertybės kaip laisvė, lygybė, teisingumas, žmogaus orumas, tolerancija vis labiau tampa neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Didėja supratimas, kad kiekvienas žmogus yra mūsų visuomenės turtas, ir tik nuo jų abiejų sąveikos priklauso, koks dvasinis ir materialus indėlis bus įneštas į bendrą gėrį“ („Integruoto krepšinio ir futbolo taisyklės“, 2020). Dažniau kalbant ir veikiant dėl žmonių su negalia, įskiepysime jiems pasitikėjimo, jėgos, noro tobulėti, siekti ir augti kartu su visuomene. Galbūt atrasime daug gerų ir labai įdomių draugų, nes jie irgi turi, ką papasakoti, nupiešti, parašyti ir nuveikti.

Studijuojant Kauno kolegijoje, susipažinome su mokomąja knyga „Integruoto krepšinio ir futbolo taisyklės“ (Brusokas, A., Martinonytė, J., 2020). Joje rašoma apie integruoto sporto populiarinimą Lietuvoje. „Lietuvos integruoto sporto asociacija“ įkurta dar 2017 metais, o šios organizacijos tikslas yra „skatinti lygias galimybes, socialinę įtrauktį, nepriklausomai nuo žmogaus lyties, fizinių, socialinių, ekonominių ar kultūrinių skirtumų, sudarant visiems vienodas galimybes būti fiziškai aktyviems“ („Integruoto krepšinio ir futbolo taisyklės“, 2020). Taigi, fizinis aktyvumas yra svarbus visiems. Visgi, remiantis „Pasaulio sveikatos organizacijos“ išvadomis, pastebėta, kad 2019 m. įvairias negalias turėjo apie 37 procentai viso pasaulio žmonių. Šias negalias, kaip pačias dažniausias, suskirstė į keturias dalis (žr. 1 pav.):

1 pav. Neįgalumo rodikliai procentais (PSO, 2019).

PSO išvada parodė, kad žmonės, gimę su viena negalia, dažniausiai turi ir antrąją, bet ne visada matomą ir iš karto suprantamą. Šie sutrikimai yra viena iš priežasčių, kodėl žmonės turintys tam tikras negalias, ypač tas, kurios riboja judesus, reakcijos greitį – negali laisvai sportuoti ir būti pilnaverčiu žaidimo dalyviu, komandos dalimi. Tačiau, „Integruoto sporto asociacija“ tikisi pakeisti visuomenės požiūrį, skatina sportuoti kartu, būti kantriais ir draugiškais. Tikslas yra suburti įvairią komandą, kurioje būtų svarbu ne pačio rezultato kiekis ir pergalės, o pati veikla ir požiūris. Dar 2018 m., pavasarį, buvo atliktas tyrimas, kuriame buvo nustatyta, kad „Kauno kolegijos studentai į neįgaliuosius žiūri pozityviai ir neatsisakytų bendrauti su neįgaliu asmeniu. Studentai neturi pakankamai informacijos apie integruotą sportą ir nėra sportavę kartu su neįgaliais žmonėmis, tačiau tokiuose renginiuose sutiktų dalyvauti“ („Integruoto krepšinio ir futbolo taisyklės“, 2020). Iš tikrųjų, suvokimas, kad visi mes esame lygūs, tik, kad esame skirtingi, atsiranda tik tada, kai yra pakankamas žinių bagažas, t.y. tinkamas bendravimas su neįgaliais žmonėmis. Dažnai pasimetame, galbūt tik norime padėti, guodžiame – tai neįgaliems ne visada patinka. Svarbiausia yra tinkamas bendravimas – tuo pačiu bendadarbiaujant siekti tam tikrų rezultatų, pavyzdžiui, įtraukus sportuoti neįgalųjį, tuo pačiu skatinti įsitraukti ir šeimos narius, draugus. Taip susikurtų draugiška bendruomenė. Visgi, šiomis dienomis, kai ne tik poilsis, bet ir darbas yra namuose, žmonėms vis labiau pristinga pasitikėjimo savimi, o, kad šie trūkumai būtų išsklaidyti, geriausias „vaistas“ skatinti pasitikėjimą yra būtent sportas. Todėl analizuojamoje knygoje, „Integruoto krepšinio ir futbolo taisyklės“, yra detalai aprašomos visos būtinos pasirinktos sporto šakos taisyklės su neįgaliais. Galima išmokti šių sporto šakų taisyklių:

  1. Integruotas krepšinis – kas yra integruotas krepšinis, kokios yra pagrindinės taisyklės: aikštelėje, gynybos ir puolimo zonos, linijos, žaidimo laikas, kamuolys, teisėjų gestai (žr. 2 pav.), žaidėjai, kapitono pareigos ir teisės, žaidėjai neįgaliojo vežimėlyje, savarankiškai judantys žaidėjai, taškai bei pražangos, rungtynių pradžia / pabaiga, žaidimo taisyklės.
2 pav. Teisėjų gestai („Integruoto krepšinio ir futbolo taisyklės“, 2020).
  1. Baskino žaidimas – aprašoma, kas tai per žaidimas ir kokios taisyklės šiam žaidimui priklauso: žaidimas į du krepšius vienu metu, žaidimo laikas, kamuolys, žaidėjų skačius komandoje, vaidmenys, funkcijos (dviejų ir vieno žaidėjo), keitimų taisyklės, žaidėjų funkcinis įvertinimas (metimas, gebėjimas naudotis abiem krepšiais, kitų žaidėjų įsitraukimas į žaidimą, judėjimas be kamuolio).
  2. Integruotas futbolas – žaidimo komandos yra sudarytos iš sveikų ir neįgalių žmonių. Aiškinamos žaidymos taisyklės: vaidmenys, aikštelė, kamuolys, paskirtos užduotys, keitimo zonos, baudos smūgio aikštelė, žaidimas į du vartus vienu metu, žaidėjų skaičius komandoje, jų vaidmenys ir numeriai (žr. 3 pav.), integruoto futbolo žaidėjų vaidmenų funkcijos, aikštės žaidėjų sudėtis, keitimai, žaidėjų apranga, teisėjavimas, laiko teisėjo pareigos, žaidimo laikas, kamuolys (žaidžiamas ir nežaidžiamas), varžybų rezultato skaičiavimas, nusižengimai, laisvas smūgis, baudinys, įžaidimas nuo šoninės linijos, kampinis, žaidimas nuo vartų, baudiniai po varžybų nugalėtojui nustatyti, funkcinis įvertinimas, funkciniai žaidėjų vaidmenų profiliai, vaidmenys, testo atlikimas ir lentelės forma pildymui.
3 pav. Marškinėliai („Integruoto krepšinio ir futbolo taisyklės“, 2020).

Visgi, tam, kad būtų sudarytos visos reikalingos sąlygos neįgaliųjų žmonių įtraukimui į sportą ir ne tik, reikia apie tai garsiai kalbėti bei daug tuo domėtis, kitaip tariant – populiarinti integruotą sportą Lietuvoje. Visai neseniai, atlikus „LRT“ žiniasklaidos analizę, ir dabar, surinkus nemažą kiekį svarbios informacijos apie vykdomą komunikaciją tiek socialinėse medijose, tiek pačioje žiniasklaidoje, ypač televizijoje, galima teigti, kad Lietuvos nacionalinis televizijos ir radijo transliuotojas yra vienas iš tų pavyzdžių, kuris, lyginant su kitais žiūrimais kanalas, skatina ir žvelgia plačiau, t.y. atsižvelgia į žiūrovus ir jų sudėties skirtumus. Tokiu būdu bus pasiektas tikslas atsižvelgti ir į tuos žmones, kurie lygiai taip pat nori būti pastebėtais ir įvertintais. Žaidimų forma neįgalieji įgaus pasitikėjimo savimi, nenustos ateityje siekti aukštumų, bus ištvermingesni, atkaklūs ir, žinoma, praplės savo akiratį ir susiras dar daugiau draugų.

Literatūra ir kiti informacijos šaltiniai

  1. Brusokas, A. ir Martinonytė, J. (2020). Integruoto krepšinio ir futbolo taisyklės: mokomoji knyga. Kaunas: Kauno kolegijos Reklamos ir medijų centras.
  2. LRT. Gvinėjoje paskelbtas pavojus [žiūrėta 2021-03-15]. Prieiga per internetą: https://www.lrt.lt/naujienos/pasaulyje/6/1344421/gvinejoje-paskelbtas-ebolos-viruso-epidemijos-pavojus.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.