Jocelyn Bell Burnell Vilniuje!

Ateinančių metų kovo 19-22 dienomis Vilniuje vyks tradicinė fizikos mokslų studentų konferencija Open Readings. Tarp kviestinių pranešėjų bus… Jocelyn Bell Burnell!

Iš pradžių norėjau šitą žinią tokią ir palikti, na, gal dar pridėti kokį nekoherentišką džiaugsmo klyksnį. Bet pagalvojau, kad reikėtų paaiškinti. Man, kaip astronomui, J. B. Burnell vizitas teikia panašiai džiaugsmo, kaip fantastikos ir apskritai literatūros mėgėjui teiktų kokio Neil Gaiman vizitas. Arba kinomanui – Helen Mirren. Ar muzikos mylėtojui – net nežinau, Iron Maiden ir prisikėlusio Mocarto kartu. J. B. Burnell yra viena iš didžiausių astronomijos žvaigždžių. Dar būdama doktorantė, ji atrado pulsarus – ypatingai greitai besisukančias neutronines žvaigždes – ir paaiškino, kas tai per objektai. Vėliau ji dirbo ne viename universitete, prisidėjo prie kelių didžiulių astronominių stebėjimų projektų atsiradimo, populiarino astronomiją visame pasaulyje. O va po pusmečio tą darys ir Lietuvoje!

Jau ne pirmus metus Open Readings surenka puikius kviestinius pranešėjus. Buvo ir Nobelio premijos laureatų, ir kitų iškilių asmenybių. Bet tokio lygio astronomo/-ės Lietuvoje dar nėra buvę. Taigi labai rekomenduoju nepamiršti ir ateiti pasiklausyti jos pranešimo (kitų greičiausiai irgi, tik apie tuos mokslininkus nieko nežinau). Kviestinių lektorių pranešimai paprastai būna vieši ir nemokami.

Laiqualasse

P.S. Sužinojau, kad J. B. Burnell Vilniuje lankėsi prieš septynerius metus vykusioje konferencijoje apie moteris moksle. Bet nors tai ne pirmasis jos vizitas, tai vis tiek puiki žinia.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.