Blogų reklamos savaitė

 Rokiškis paleido tokią iniciatyvą, kad blogeriai turėtų vieni kitus reklamuoti savo skaitytojams. Aš daug blogų neskaitau, bet kuriuos skaitau, tai truputį pristatysiu. Daugiausiai LJ bus, o kurie ne LJ, tai daugiausiai angliški. Tai va pradedam:

Pirmiausia, tas pats Rokiškis. Rašo apie viską, daugiausiai ekonomiką, semiotiką ir metalą, bet šiaip ir apie biurokratizmus, antrą galą, statistikas, filateliją ir dar visokias keistenybes. Kai kas sako, kad jis yra (Balta)rusijos agentas žydomasonas, vežantis nekaltas lietuvaites dirbti prostitutėmis užsienyje. Tokie teiginiai jį padaro legendine būtybe, kone tapačia Stig’ui iš Top Gear. Skaityti tikrai verta.

Antriausia, keli kiti seni pažįstami, kurių blogus pradėjau skaityti iškart tik užsivedęs savąjį, ir nepasigailėjau. Tai . Teisė, istorija, antropologija, nuotraukos – atitinkamai. Ir gyvenimiški pastebėjimai visuose keturiuose. Kadangi daugiau ar mažiau visus keturis pažįstu asmeniškai, tai ir skaityti įdomu, nes jaučiuosi, lyg bendraučiau beveik gyvai. Malonus jausmas.

Tada – gal šiek tiek kontroversiška asmenybė . Rašo apie vikingų laikus, ypač runas, magišką pasaulio supratimą, įvairias tų laikų (ir XIX a. Vokietijos) filosofijas ir kultūrines tradicijas… Kartais ir požiūrį į dabartinius įvykius ir politikas bei Europos sąjungą išdėsto, kas ir daro jį kontroversišku, bet man tai nė kiek netrukdo. Priešingai – labai įdomu.

Kad jau prakalbom apie kontroversiškumus, tai  taip pat paminėsiu. Rašo LABAI ilgas paklodes, kurias skaityti kartais nusibosta, bet požiūris, visiškai priešingas daugumai žiniasklaidos pranešimų, nedominti tiesiog negali.

Kitaip kitoks požiūris į visuomenės problemas sklinda iš  žurnalo: bandymas budinti užmigusią visuomenę grafičiais, nepailstamas susirašinėjimas su valdžios institucijomis (beje, duodantis rezultatų) – tai yra būtent tokie dalykai, kurių, mano supratimu, labiausiai ir trūksta Lietuvai.

Nuo didelių dalykų grįžtant prie kasdieninio gyvenimo, paminėsiu , kurio bloge naujų įrašų nemačiau labai seniai, tačiau ten esantys – apie maistą ir rekonstrukciją – yra tiesiog puikūs. Iš jo išmokau kepti duoną, pabandžiau dar porą receptų – pirštus aplaižiau.

Dar keletas, kuriuos skaitau LJ, bet nelabai ką plačiau galiu pasakyti, tai  ir . Ir dvi pažįstamos  ir  . Pastaroji kartais įdeda fotoreportažų iš pasivaikščiojimų įdomiose Lietuvos vietose

Nebe LJ ir nebe lietuviškai, skaitau keletą mokslinių blogų. New Scientist’o Short sharp science – trumpai, taikliai, į temą. Bad astronomy – apie blogą (ir ne tik) astronomiją, t.y. visokias astro-įdomybes ir pasaulyje pasitaikančius astro-liapsusus bei astro-nesąmones. Cosmic Variance – keturių labai protingų mokslininkų tinklaraštis apie mokslą (daugiausiai kosmologiją, stygų teoriją ir panašius dalykus), stengiamasi tą pateikti daugmaž populiariai, bet turbūt kažkiek universitetinių fizikos žinių skaitymui reikia. Bendrai paėmus visi Discover Magazine blogai, kiek esu matęs, yra labai šaunūs, tik kad neturiu laiko juos reguliariai skaityti.

Taigi tiek šiam kartui. Skaitykite ir švieskitės, nes žinių ant pečių nenešiosi :)

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.