Gyko komentarai. Dangaus linija („Skyline“)

Šeštadienį pasižiūrėjau "Skyline". Netgi kine. Kadangi į jį einu retai, tai už bilietą išleistų beveik septynių svarų nesigailiu, nors turbūt galėjau juos panaudoti ir geriau. Na bet aš ne apie asmeninius finansus, o apie tą mokslinės fantastikos dalyką pakalbėti norėjau. "Dalyku", o ne "reiškiniu" ar tiesiog "filmu" pavadinau specialiai, nes visą laiką taip ir nesupratau, ar daugybė visko maišyta specialiai, ar atsitiktinai. O maišyta toli gražu ne vien filmai. Paimkite "Pasaulių karą", "Nepriklausomybės dieną", "Starcraft", zombių filmus, Ktulu, "Robotą policininką", "Matricą" ir dar bent keletą žinomų kūrinių bei dar geriau žinomų klišių, iškarpykite įvairius gabaliukus, sudėkite kartu ir nukirpkite paskutinį pusvalandį – štai ir gausite "Skyline". Jei įdomu, po kirpsniu truputis spoilerių ir kitokios aerodinamikos.

Pirmiausia, "Nepriklausomybės diena". Pabandykite įsivaizduoti, kaip to filmo veiksmas atrodytų grupelei žmonių, kurie nedalyvauja siužeto vystyme. Atskrido ateivių laivai, pradėjo naikinti miestus, po kiek laiko atskrido JAV oro pajėgos, paleido atominį užtaisą iš bombonešio, laivas susprogo. Na gerai, "Nepr. dienoje" sprogo tik po to, kai kažkas nulaužė jėgos skydų operacinę sistemą, bet čia detalės. Būtent taip atrodo pirmas pusvalandis "Skyline" veiksmo. Tiesa, vėliau paaiškėja, kad tarp filmo įtakos šaltinių yra ir minėtasis…

"Starcraft". Ateivių laivai ir laiveliai, bei patys ateiviai (?) švyti melsvai, pakankamai nesunkiai regeneruoja, naudoja žmones kaip gyvybinius resursus ir yra kažkokie keistai atrodantys gyviai. Niekuo neprimena Protosų ir Zergų hibridų?

Toliau. "Pasaulių karas". Atsimena sceną iš filmo (nesu tikras dėl knygos), kur pagr. veikėjai slepiasi kažkokiame rūsyje, o vienas trikojis vaikštukas, iškišęs ilgą straublį su akyte, naršo po tą rūsį, bandydamas rasti tuos žmones? Tai va lygiai tokia pati scena yra ir "Skyline", tik rūsys pakeistas namo butu, o straubliukas su akyte mėlynas ir ne toks glotnus. Kam ateiviams tų žmonių reikia? Elementaru, Vatsonai. Atsimenate, minėjau du dalykus…

Zombių filmai ir "Robotas policininkas". Pasirodo, ateivių laiveliai (o gal ten patys ateiviai? na žodžiu kažkokie pusiau biologiniai, pusiau mechaniniai objektai) yra varomi… žmonių smegenimis. Taip taip. Kiekviename objekte yra po vieną ar daugiau jungčių, į kurias įdedamos iš žmonių ištrauktos smegenys, kurios ima mėlynas švytėti ir objektas toliau juda bei "dirba". Argi ne smagu, kai šitaip "liberaliai" žiūrima į evoliuciją, biologinį atitinkamumą ir t.t.?

Ktulu. Čia panašiai kaip ir su "Starcraft", tiesiog dėl to, kad ateiviai atrodo kaip pabaisos iš aukštos klasės košmarų, ir vartoja žmones ne visai suprantamiems tikslams. Ai, dar jie dideli yra, neaišku iš kur atsibeldė, turi galią valdyti žmonių protus ir panašiai. Ir jų neima beveik jokie ginklai.

"Matrica". Vėlgi tos smegenys, kurios yra prijungiamos prie ne visai aiškių jungčių. Ką gali žinoti, kokia informacija teikiama joms – galbūt joms atrodo, kad viskas gerai ir šaunu, aplink rojus ar bent jau normalus pasaulis, o visi ateiviai buvo tik negeras sapnas. Ai, ir dar maži ateivių skraiduoliai beveik vienas prie vieno atitinka Matricos sargus ("sentinelius"), tik čiuptuvų berods daugiau užsiaugino. Turbūt dėl to, kad daugiau smegenų prisivalgė.

Pusvalandžio nukirpimas. Filmas baigiasi toje vietoje, kur pagrindinis veikėjas ką tik gavo level-up’ą ateivio kūno pavidalu ir jau tuoj-tuoj pradės taškyti užpuolikus į gabalus. Pabaigos titrų metu rodoma kone tiesmuka plastikinių figūrėlių linijos reklama.

Apibendrinant, gal ir neatsitiktinai filmas pavadintas "Skyline" – juk žodis angliškai reiškia "miesto horizontą", t.y. netvarkingą stogų liniją, virš kurios jau plyti tik dangus. Būtent tokia netvarkinga linija ir yra šitas filmas. Nepaisant to, jis buvo gana linksmas. Spec. efektai kokybiški, idėja ne iš blogųjų, tik išpildymui daug ko trūko. Verdiktas – žiūrėti galima, bet pinigus išleisti galima ir geriau.

Subjektyvus įvertinimas – 6/10.

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.