Įvesties įrenginiai

Jei kas nežinote, tai šio įrašo pavadinimas yra lietuviškas terminas, aprėpiantis peles, klaviatūras ir panašius prietaisus, kurių pagalbą žmonės pasako kompams, ką daryti. Jei nesuprantate, kodėl aš galėčiau apie tai rašyti, tai skaitykit toliau :)

Čia nebus daug fizikos. Tiesiog pasidalinsiu vienu mane kiek stebinančiu pastebėjimu. Štai jau prieš beveik pusę metų  parašė nemažą straipsnį apie teksto redaktorių vim. Kaip vieną iš pagrindinių jo pliusų nurodė tai, kad naudojant vim, daugybę funkcijų galima atlikti klaviatūros pagalba, beveik nereikia naudoti pelės, taigi rankos gali visą laiką būti ant klaviatūros, vadinasi šis redaktorius leidžia žymiai greičiau bei efektyviau rašyti.

Kitas susijęs dalykas: turbūt žinote, kad standartinė kompiuterių klaviatūra vadinama "QWERTY", pagal kairėje viršuje esančias raides. Yra sukurtos kelios alternatyvos jai, viena iš jų (turbūt populiariausia) yra Dvorak klaviatūra, pavadinta jos sukūrėjo garbei. Klaviatūra sukurta išanalizavus dažniausiai pasitaikančius raidžių junginius, žmogaus pirštų judėjimą ir panašius dalykus. Teigiama, kad išmokus ja naudotis, rašyti galima žymiai sparčiau, nei su QWERTY. Pats nebandžiau, tad patvirtinti ar paneigti šito teiginio nebandysiu.

Prieš kelias savaites alfoje.lt perskaičiau straipsniuką apie prieš beveik pusę amžiaus sukurtą, o dabar dizaineriškai patobulintą, alternatyvą klaviatūrai – penkių klavišų įrenginį, kuriuo naudojantis galima neatkeliant pirštų nuo klavišų įvedinėti 31 simbolį, o sukombinavus su analogiška penkių mygtukų pele – vykdyti net 1023 komandas. Šis prietaisas buvo sukurtas tokio Douglas Engelbart, kuris geriau žinomas kaip kompiuterinės pelės kūrėjas. Ši klaviatūros alternatyva neprigijo, nes Engelbartas laikėsi požiūrio, jog bendravimas su kompiuteriais turėtų būti tobulinamas efektyvumo, o ne patogumo linkme, tačiau likęs pasaulis nusprendė, kad svarbiau patogumas ir prieinamumas.

Taigi po šių trijų pavyzdžių man iškilo klausimas – o kokio balrogo to efektyvumo taip labai reikia? Taip, greičiausiai su vim galėčiau rašyti pusantro karto greičiau, nei su emacs ar word’u – jei visą laiką sėdėčiau ir rašyčiau. Su Dvorako klaviatūra spausdinčiau greičiau, nei su QWERTY – jei visą laiką spausdinčiau. Su tuo penkiaklavišu daiktu valdyčiau kompą greičiau, nei su klaviatūra – jei netingėčiau to išmokti ir jei visą laiką tą daryčiau. Bet aš juk ne visą laiką, sėdėdamas darbe, kažką spausdinu. Aš taip pat ir skaitau, galvoju, žiūriu pro langą, kalbuosi su bendradarbiais ir t.t. Ypač galvoju. Kad tai, ką atspausdinu, būtų kažko verta, tai turi būti nors šiek tiek apgalvota, ir bent kol kas mano smegenų "RAM’as" yra pakankamai didelis, kad sugalvotas mintis išsaugotų, kol jas perkelsiu ant kompo ekrano ar netgi popieriaus. Tad man asmeniškai efektyvesni įvesties įrenginiai tikrai nepadėtų dirbti efektyviau. Negirdėjau nei vieno žmogaus skundžiantis, kad jo darbui trukdo tai, kad neišeina pakankamai greitai bendrauti su kompiuteriu. Tad šiek tiek abejoju tokių alternatyvų reikalingumu. Norėčiau išgirsti skaitytojų nuomonę šiuo klausimu :)

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.