14-as Konstantos gimtadienis

Gūdžią 2007-ųjų gruodžio popietę pasaulį išvydo naujas virtualus darinys – „Konstanta-42“. Blogai, arba tinklaraščiai, tuo metu buvo populiariausia saviraiškos forma internetuose, tad ir mes, tuo metu keturi neapsiplunksnavę fizikos studentai, nusprendėme įšokti į tą traukinį. Šiandien nuo tos dienos praėjo lygiai keturiolika metų. Kitaip nei daugybė ano laikmečio blogų, „Konstanta“ išliko ir sėkmingai gyvuoja toliau, nors gana greitai joje likau vienintelis autorius.

Kaip ir kasmet per gimtadienį, trumpai pristatau šių metų Konstantos statistiką. Per metus blogą papildė 142 įrašai, iš jų 24 buvo mokslo populiarinimo konkurso darbai. Taigi parašiau 118 įrašų – kiek mažiau, nei ankstesniais metais, bet išlaikydamas panašų maždaug dešimties įrašų per mėnesį tempą. Tarp jų buvo 52 Visatos kąsneliai (tarp jų – ir jubiliejinis penkišimtasis), 26 Visiško kosmoso serijos, 12 pažintinių straipsnių, keturios astronaujienos ir 24 kitokie įrašai.

Žinoma, buvo ir kitokios veiklos – komentarų žiniasklaidoje, paskaitų ciklai „Mokslodaktarai.lt“ projekte, pamokos moksleiviams ir mokytojams ir taip toliau. Mano knyga – „42 istorijos apie Visatą, žvaigždes, gyvybę ir dar šį tą“ – toliau buvo perkama ir skaitoma, o skaitytojų vertinama labai palankiai. Gal ji būtų šauni dovana mokslo mėgėjui tarp jūsų artimųjų?

Google Analytics man sako, kad per metus tinklalapį aplankė beveik septyni tūkstančiai naujų vartotojų. Nežinau, kiek tai tiesa, nes pavasarį keitėsi Analytics sistema ir teko tvarkyti šį tą tinklalapyje, taigi atrodo, kad dalies metų duomenys pasimetė. Populiariausi įrašai ir toliau išlieka seni kai kurių bazinių dalykų pristatymai: atmosferos slėgis, cheminių elementų kilmė, skrydžio iki Marso trukmė. Iš parašytų šiemet daugiausiai dėmesio susilaukė įrašas apie kosminę fantastiką.

„Facebook“ paskyrą per metus pamėgo 174 nauji vartotojai, dabar sekėjų turiu 2198. Daugiausiai dėmesio sulaukė pažintinis straipsnis apie didžiausius Visatos deimantus ir nuoroda į tiesioginę „Perseverance“ nusileidimo Marse transliaciją.

„Patreon“ platformoje turiu 45 rėmėjus, kurie suneša po 135 dolerius per mėnesį. Skaičiai nėra labai dideli ir praktiškai nesikeičia jau keletą metų, bet galiu pasidžiaugti, kad turiu ištikimų rėmėjų ratą. Jūsų parama mane tikrai skatina neapleisti blogo ir rašyti daugiau. O jei manote, kad parama galėtų būti didesnė, kviečiu prisidėti prie jos ir jus.

Pabaigai – kosminis tortas. Ačiū, kad skaitote!

Laiqualasse

25 komentarai

  1. Su tortadieniu! 🎂🎂🎂Labai džiaugiuosi šiuo tinklaraščiu nors kartais tikrai užtrunka perskaityti iki galo😀 tiek daug įdomios ir įvairios informacijos lietuviškai niekur kitur nerasi. Ačiū už įdomius ir aiškius išaiškinimus. Tiek naujienų kiekvieną savaitę🙈 būtų sunku nepasimesti.✨

  2. Pagarba už tokį pastovumą. Nuostabūs Jūsų darbai, labai įdomu skaityti. Ir jūsų knyga patiko, drąsiai siūlau visiem įsigyti, kas mėgsta visatos paslaptis ir atradimus

  3. Diselis AČIŪ už jūsų darba, nuostabus tinklapis nuskraidinantis mintis šviesmečiais į visatos tolybes.

  4. Sveikinu. Super tinklalapis, labai dziugina pastovumas ir idomios naujienos. Tikiuosi gyvuosite ilgai

  5. Sveikinimai! Ačiū, kad rašote, kad tiek įdedate darbo ir širdies į savo tekstus :) Visada su malonumu perskaitau. Ir mane, ir ne vieną mano pažįstamą sudominote Visatos paslaptimis :)

    1. Dėkui, visada malonu girdėti, kad žmonės susidomi kosmosu, paskaitę mano tekstus :)

  6. Jūs ir mokslo sriuba buvo kažkas naujo mano gyvenime, viskas pateikta konkrečiai, tiksliai ir suprantamai. Dabar bandau žmonai išaiškinti kodėl saulės ir baltosios nykštukės masė mažai skiriasi 😊…
    Taip ir toliau.
    Ilgiausių metų 🎉💥

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.