Planetariumo atnaujinimas

Šiandien pagaliau tikrai patvirtinta, kad Vilniaus planetariumas bus atnaujintas ir perdarytas į Jaunimo mokslo centrą. Panašios kalbos viešai sklandė jau prieš kelias savaites, o truputį uždaresniuose ratuose – bent keletą metų, bet, pasirodo, galutinis politinis sprendimas priimtas tik dabar. Žinoma, Planetariumui kapitalinio remonto reikėjo prieš kokius 15 ar 20 metų, bet, perfrazuojant kinišką posakį, antras geriausias laikas rekonstruoti Planetariumą yra šiandien.

Šitaip atrodys atnaujintas Planetariumas. Tikiuosi, kad tas kosminis vaizdelis ant sienos bus nuolat keičiamas :)

Beje, tai nereiškia, kad Planetariumas jau užsidaro. Pagal dabartinius planus, rekonstrukcijai jis bus uždarytas tik 2020 metų vasarą, o vėl atsidarys metais vėliau. Taigi iki rekonstrukcijos aplankyti Planetariumą ir pažiūrėti į senoviško projektoriaus skleidžiamas žvaigždes dar turėsite daug progų. Po rekonstrukcijos Planetariumo funkcijos taip pat išliks – nors visas centras bus skirtas daugiausiai darbui su moksleiviais, taip pat vyks ir reguliarios viešos paskaitos. Žodžiu žvaigždžių iš vilniečių niekas neatims.

Jaunimo mokslo centras, arba STEAM (Science, technology, engineering, arts and math) centras Lietuvai yra labai reikalingas. Tokio centro esmė – kelios (numatomos aštuonios) modernios mokomosios laboratorijos, kuriose moksleiviai galės atlikti įvairius eksperimentus ir susipažinti su mokslo procesu, technine kūryba ir panašiais svarbiais modernaus gyvenimo elementais. Per metus laboratorijoje apsilankys ir eksperimentus darys maždaug 5000 moksleivių – kiekvienas po du kartus. Nors tai yra tik nedidelė dalis visų moksleivių Lietuvoje (kiekvienų metų grupėje jų yra apie 30 tūkstančių), tai žymiai geriau, nei ankstesnis nulis. Be to, teisingai sudėliojus prioritetus, naujasis centras daugiausiai bus skirtas regionų mokyklų mokiniams, kuriems kitu atveju nebūtų jokios galimybės prisiliesti prie modernios mokslinės įrangos. Tuo tarpu didžiųjų miestų moksleiviai turi ir kitų galimybių užsiimti įvairia panašaus pobūdžio popamokine veikla, taigi realus centro poreikis yra ne 30 tūkstančių, bet kažkiek mažiau (kiek – nesiimsiu spekuliuoti) darbo vietų.

Kaip bebūtų, net jei šis centras galimybes suteiks tik nedideliam skaičiui moksleivių, tai yra didelis žingsnis į priekį gerinant švietimo kokybę. Taigi labai džiaugiuosi, kad šitas projektas juda į priekį. Ir net truputį greičiau, nei Nacionalinis stadionas! :)

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.