Mokslo populiarinimo konkursas. Microsoft HoloLens – ateities kompiuteris?

Štai ir tryliktasis mokslo populiarinimo konkurso darbas. Jį parašė Henrikas Žiulpys, Telšių Džiugo gimnazijos trečiokas (t.y. vienuoliktokas). Jis pasakoja apie virtualios realybės įrenginį Microsoft HoloLens ir jo perspektyvas.

Microsoft HoloLens – ateities kompiuteris?

Henrikas Žiulpys

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens

Per pastaruosius keletą metų matėme įvairių išradimų: nuo išmaniųjų laikrodžių, iki išmaniųjų liemenėlių. Viena iš šių išradimų įvairovės yra 2015 metų Sausį pristatytas Microsoft HoloLens – pirmasis pasaulyje holografinis kompiuteris. Nors šį prietaisą žmonės ir pamiršo po keleto mėnesių, Microsoft tyliai ir po truputį jį tobulina. Ar šis išradimas gali tapti kompiuteriu, kurį ateityje naudosime kasdien?

Dizainas

Iš pirmo žvilgsnio, Microsoft HoloLens gali pasirodyti dideli, sunkūs ir net keisti akiniai. Taip, kol kas, šie akiniai tikrai nėra skirti vaikščiojimui mieste, o 400 gramų sverianti technologija gali sukelti nepatogumų ilgesnio naudojimo metu. Dalis visos technikos yra paslėpta po korpusu ir tamsiais akinių stiklais: išorėje ryškiai matomi tik du oranžiniai mygtukai: virš kairiosios ausies – ekrano ryškumo nustatymas; virš dešiniosios – garso reguliavimas. Gale matomi penki, maži LED indikatoriai, skirti nurodyti sistemos būseną ir kitus energijos rėžimus.

Technologija

Tarp įvairiausių jutiklių, HoloLens turi 3D kamerą su 120°×120° apžvalgos lauku, kuri leidžia nustatyti hologramos ir aplinkos nuotolį nuo žmogaus akies. Taip pat galima rasti mikrofoną, vaizdo kamerą ir inercijos matavimo vienetą, kurį sudaro akcelerometras, giroskopas ir magnetometras. Šis įrenginys turi savo procesorių ir vaizdo plokštę, tad jis yra nepriklausomas nuo kitų kompiuterių.

HoloLens lęšius sudaro trys lygmenys: raudonos, mėlynos ir žalios spalvos. Holograma yra suprojektuojama lęšiuose ir atspindima į vartotojo akis. Panašiai kaip ir kituose išmaniuosiuose akiniuose, HoloLens ekranas užima tik nedidelę vartotojo apžvalgos lauko dalį.

Pritaikymas

* Projektavimas:

a) Puikiai suderinamas su 3D spausdintuvu;

b) Yra sukurta jau didelė įvairovė programinės įrangos, skirtos inžinerijai;

c) Tinka transporto priemonių projektavimui: projektuotojas gali pasijusti vairuotojo vietoje ir pažiūrėti, ar prietaisai yra patogiose vietose.

d) Galimybė įrašyti suprojektuoto darbo pastabas balsu ir akimis: vidinė kamera stebi vartotojo akis ir nustato, į kurią hologramos vietą žiūri.

* Mokymo tikslai: Visa mokinių klasė gali stebėti tą pačią hologramą, pavyzdžiui žmogaus anatomiją.

* Naujų vietų tyrinėjimas: galimybė vaikščioti nuotraukų projekcijose.

* Pramogos: Pirmojo Asmens Šaudyklės, Minecraft, Filmai, Video pokalbiai.

Taip, HoloLens dar nėra tas įrenginys, galintis atlikti daugelį dalykų. Tačiau tai yra tik šio kompiuterio kūrimo pradžia. Viskas, ką mes matėme ir žinome, buvo parodyta tik keletoje parodų, todėl viskas dar tik ateityje.

Galimybės ateityje

HoloLens galimybes ateičiai gali riboti tik žmogaus vaizduotė. Kam pirkti didžiulį televizorių, jei vaizdą galima „nusipiešti“ virtualų, kuris rodys tą patį vaizdą? O nuvykus į Disneilendą jus pasitinka Disnėjaus veikėjai. Šis įrenginys galėtų grąžinti vaikus į kiemus neatimant iš jų žaidimų: pirmojo asmens šaudyklės virtualiais ginklais; Minecraft statybos ir kitos pramogos. Naudojimas medicininės operacijos metu sumažintų chirurgų klaidų.

Tai yra tik mažytė HoloLens ateities vizija, kuri gali būti išplėsta iki vaizduotės ribų.

HoloLens prieš Google „Glass“

Google „Glass“ ir Microsoft HoloLens yra panašūs, ir tuo pačiu skirtingi įrenginiai. Iš vienos pusės, abu kompiuteriai yra skirti „papildyti“ realybę virtualiu prieskoniu. Kita vertus, jų funkcijos ir vizijos yra visiškai skirtingos. „Glass“ yra telefono priedas: jis skirtas paprastoms kasdieninėms užduotims kaip žinučių skaitymas, pokalbiai ar orų prognozių peržiūrai. Tuo tarpu, HoloLens yra visas kompiuteris: juo galima dirbti, žaisti, žiūrėti filmus, o įdiegus keletą papildomų funkcijų – įgautų ir visas Google produkto galimybes.

Verdiktas: „Glass“ turi gražesnį dizainą, tad keistų žvilgsnių mieste pastebėsite mažiau. Jis yra skirtas lengvesnėms, paprastesnėms užduotims, nei HoloLens, kuris yra pranašesnis visais kitais aspektais. Kitaip tariant, Microsoft produktas yra naudojimui namie, darbe ar mokykloje, tuo tarpu „Glass“, kaip telefoną papildanti priemonė – mieste.

HoloLens prieš „Oculus Rift“

„Oculus Rift“ ir HoloLens iš pradžių gali pasirodyti labai panašūs produktai, nors realybė yra kitokia. Didžiausias jų panašumas – naudojama 3D technologija vaizdo perdavimui. Toliau – vien skirtumai. HoloLens yra papildytos realybės akiniai, tuo tarpu Oculus VR produktas – visa virtualioji realybė. Microsoft kūrinys yra skirtas bendram naudojimui, jis turi savo procesorių, vaizdo plokštę, tuo tarpu „Oculus Rift“ yra tarsi kompiuterio monitorius, kuris pastoviai turi būti kur nors prijungtas. Šie kūriniai turi visai skirtingas vizijas: „Oculus Rift“ leis pasijusti esant žaidime, HoloLens leis jūsų namus paversti žaidimo vietove.

Išvada

HoloLens dar nėra tas išradimas, dėl kurio reikėtų aikčioti: jis neturi kompiuterinės „galios“, kad pakeistų šiuolaikius kompiuterius, o jo dizainas nėra pats tinkamiausias tam, kad pakeistų telefonus. Šio prietaiso tobulumo lubos – aukštos, šiuo metu Microsoft dirba dar tik ties pagrindu. Kol kas reikės apsistoti ties šiuolaikiniais kompiuteriais, telefonais ir jų priedais, o HoloLens ir jo analogų teks palaukti dar ne vienerius metus.

Šaltiniai: https://youtu.be/q0K3n0Gf8mA

https://youtu.be/SKpKlh1-en0

https://youtu.be/o-GP3Kx6-CE

https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us

http://casemed.case.edu/newscenter/news-release/newsrelease.cfm?news_id=264

http://arstechnica.com/gadgets/2015/05/hololens-still-magical-but-with-the-ugly-taint-of-reality/

http://www.technologijos.lt/n/technologijos/it/S-47683/straipsnis/Microsoft-paviesino-ilgai-laukta-informacija-apie-HoloLens-Video

2 komentarai

  1. Aš jau daugiau kaip dvidešimt metų laukiu, kada gi pagaliau galėsiu prie stalo (ar reglaineryje po obelaite) sėdėti ir dirbti su virtualiais bet kokio dydžio monitoriais turėdamas tik akinukus. Nu taip lėtai jau tas progresas šliaužia, kad negaliu…

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.