Kaip paerzinti studentus per egzaminą

Po internetus prieš kelias dienas vaikščiojo pasakojimas apie dėstytoją, kuris psichologijos egzamine uždavė tokį įdomų papildomą klausimą. Klausimas buvo toks (laisvas vertimas į lietuvių kalbą): „pasirinkite, kiek norite papildomų taškų – dviejų ar šešių. Kiek pasirinksite, tiek ir gausite. Tačiau jei daugiau nei 10% visų laikančiųjų pasirinks didesnį skaičių, taškų negausite nei vienas.“

Egzamino klausimas. ©University of Maryland

Štai toks klausimas. Kurį laiką jį buvo galima rasti Merilendo universiteto tinklalapyje, bet vėliau pradingo, tad dabar tik šita nuotrauka klaidžioja po visokius puslapius.

Klausimas yra klasikinio žaidimų teorijos uždavinio, vadinamo kalinio dilema, variantas. Kalinio dilema paprastai skamba taip: dviems įtariamiesiems atskirai pasiūloma liudyti prieš savo bendrininką. Jei abu liudija vienas prieš kitą, jie gauna po dvejus metus laisvės atėmimo. Jei nei vienas neliudija, abu gauna po metus. Bet jei liudija tik vienas, tai liudytojas paleidžiamas į laisvę, o kitam tenka atsėdėti trejus metus. Kaliniai tartis negali, taigi kiekvienas sprendimą turi priimti atskirai. Jei jie abu būtų visiškai racionalūs ir vadovautųsi tik asmeniniais interesais, tai turėtų pasirinkti išduoti bendrininką, nes bet kuriuo atveju išdavęs gausi geresnį rezultatą, nei neišdavęs (jei bendrininkas išduoda, renkiesi tarp 3 ir 2 metų kalėjimo, jei neišduoda – tarp 1 ir 0). Bet tada abu vienas kitą išduotų, nors apskritai geriausias abiems rezultatas – tylėti.

Šiame egzamino uždavinyje problema studentams yra panaši, nors šiek tiek ir skiriasi. Nežinau, kiek taškų buvo galima surinkti egzamine iš viso, bet kiek jų bebūtų, gauti papildomus šešis taškus yra geriau, nei gauti du. Jei visi tavo bendramoksliai pasirinks gauti po du taškus, tai tau geriau rinktis šešis. Jei visi pasirinks gauti po šešis taškus, tada nesvarbu, ką rinksiesi, taškų vis tiek negausi. Mąstant šitaip atrodo, kad naudingiau rinktis šešis taškus. Tačiau taip mąstant, visi pasirinks šešis taškus ir niekas jų negaus.

Kaip viskas vyksta realybėje? Plačiau apie šią istoriją parašyta radau tik keliuose keistai atrodančiuose lyg ir naujienų tinklalapiuose, bet ten rašoma, kad dėstytojas šį klausimą užduoda kasmet nuo 2008-ųjų ir kol kas tik vieną kartą išdalino taškus. Paprastai maždaug 20% studentų pasirenka gauti po šešis taškus.

Šis skaičius – 20% – turbūt nemažai pasako apie žmonių psichologiją ir tai, kaip vertiname aplinkinius. Kiekvienas studentas turėtų galvoti taip: „kokia dalis mano bendramokslių bus geri ir pasirinks mažesnę dovanėlę, o kokia bus godūs ir norės didesnės?“. Ir atrodo, kad visada atsiranda nemažai tokių, kurie pervertina gerųjų procentą. Bet ta pervertinanti dalis pati nėra didelė – apie 10-20 procentų. Labai įdomu, kaip šitas pervertinimas pasireiškia kasdieniame gyvenime ar priimant svarbius gyvenimo sprendimus.

Taigi, toks įdomus šių dienų atradimas. Jei kas iš mano studentų (esamų ar būsimų) skaitote šį įrašą – galite nebijoti, tokio uždavinio jums neduosiu. Visgi ne psichologiją ir ne žaidimų teoriją dėstau.

Laiqualasse

6 komentarai

  1. Tikrai nebūčiau tarp tų 10 – 20 % Ką gi tai reiškia – jog nepervertinu žmonių geranoriškumo ar kad nemėgstu rizikuoti. Ech, susimaišiau.

    1. Va va, geras klausimas. Sakyčiau, kad pirmas variantas teisingesnis, nes rizika čia tokia, kurią galima labai neblogai pamatuoti.

      1. Aš irgi manau, kad visi pirma įvertino riziką, o ne kito geranoriškumą. Blogiausia šioje vietoje yra tai, kad negalima susitarti iš anksto. O net jei ir būtų galima, kaip išrinksi, kas turėtų imti aukščiausią balą, o kam tenkintis mažesniais? :)

        1. Jei būtų galima tartis iš anksto, uždavinys pasidarytų visiškai kitoks. Irgi psichologinis, bet jau pranyktų žaidimų teorijos elementai, o atsirastų diplomatijos.

  2. Jei jau kasmet nuo 2008-ųjų užduoda šį klausimą, tai keista, kad studentai prieš egzaminą nepasitaria kas pasirinks A, o kas B variantą :|

    1. Taip, man šitai irgi buvo keista. Gal tame universitete tokia kultūra, kad vyresnių/žemesnių kursų studentai tarpusavyje mažai bendrauja, o ankstesnių egzaminų užduočių niekas neduoda pasibandymui?

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.