Gyko komentarai. Kai fantastai tampa fizikais ir keliauja į žvaigždes

Pažiūrėjau „Ascension“. Čia toks SyFy Channel miniserialas, kurį šiaip rodė pernai gruodį, bet tik dabar prisiruošiau pažiūrėti. Serialo yra trys arba šešios serijos, žiūrint kaip pažiūrėsi. Rodomas buvo per tris vakarus, taigi dažnai ir serijos taip sugrupuotos. Treilerį rasite čia. O kur rasti serialą, aiškinti turbūt nereikia :) Bet raskite jį, eikite, pažiūrėkite, o tada kaip nors aiškinkite SyFy, kad sukurtų normalų serialą, nes po tokios pradžios nuodėmė būtų nepratęsti.

Apie siužetą papasakoti daugiau, nei parodoma treileryje, nelabai galiu, neišduodamas keleto esminių vingių, kuriuos iš anksto žinant žiūrėjimo malonumas gerokai sumažės (jei ne apskritai pranyks). Mat siužete čia ir yra esmė. Vaidyba – vidutiniška, realizmas (taip, mokslinėje fantastikoje irgi gali, ir dažnai netgi turi, būti realizmo) irgi šlubuoja, bet į juos įmanoma nekreipti dėmesio, bandant susivokti, kas čia ir kaip. Apskritai siužetas toks gana detektyvinis, bet fantastiškai-detektyvinis. Kažkuo priminė Lario Niveno „A Gift from Earth“ ir panašius kūrinius. Mokslinės fantastikos „kietumas“ čia irgi neaukštas, visokiausių kabliukų galima rasti, bet vėlgi – svarbūs yra socialiniai santykiai. Ir laive, kurio gyventojai pusšimtį metų atkirsti nuo Žemės ir kurių visuomenė vystėsi visai savitai, ir Žemėje, kur „Ascension“ projektas nėra toks pamirštas, kaip atrodo prie jo prisikasusiam doktorantui (čia spoileris nedidelis, nes ta scena įvyksta per pirmas dešimt minučių).

Dažnai fantastai mėgsta į kūrinius pridėlioti įvairių įdomių užuominų. Pora tokių yra ir čia; iš vienos ir įrašo pavadinimą sugalvojau. Kai žiūrėsite, atkreipkite dėmesį į mokslininkų pavardes, minimas antroje (iš trijų) serijoje.

Tai va, daugiau nelabai ką galiu pasakyti. Tiesiog eikit ir žiūrėkit. Labai retas geros šiuolaikinės mokslinės fantastikos pavyzdys. Ai, su „Interstellar“ nelyginsiu iš principo, nes kūrinių vienintelis panašumas tas, kad juose abiejuose figūruoja kosminiai laivai.

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.