Konstantai rašo. Vytautas Kriščiūnas. Žmogus – tai paprasta

Neseniai pasibaigusiam mokslo populiarinimo konkursui buvo atsiųsti keli darbai, netilpę į „mokslo populiarinimo“ rėmus. Vieno iš jų autorius, Vytautas Kriščiūnas, paprašė, kad jo tekstą publikuočiau šiaip. Tą prašymą motyvavo tokiu tekstu (kalba netaisyta):

„Parašyti į Jūsų konkursą mane paskatino noras sukelti diskusiją su gausia ir garbinga Lietuvos mokslininkų komanda, kuri skaitys ir vertins rašinius. Aš suprantu, kad Jums galbūt, nemalonu girdėti kai kažkas bando sakyti; aukštasis mokslas, docento laipsnis, nėra proto požymis. Aš manau, kad kiekvienas žmogus gali būti protingas, jeigu jam tokią galimybę suteikė gamta, o jis dar truputi pridejo pastangų, nepriklausomai nuo to ar yra piemuo ar docentas, tai patvirtina gyvenimo pavyzdžiai. Kaip vieną iš argumentų galiu pasakyti, kad baisiausią ką sukūrė žmonija, tai yra karus – organizuoja ne žemdirbiai ar darbininkai.
<…>
Mano tikslas surasti bedraminčių arba oponentų, todėl prašau Jūsų padiskutuoti mano išsakyta tema.“

Taigi žemiau paskelbsiu jo atsiųstą tekstą, o jei skaitytojams jis pasirodys įdomus ir kils kažkokia diskusija – nuo to tik geriau.

Žmogus tai paprasta

Vytautas Kriščiūnas

… o karalius tai nuogas. Sakoma – teisybės reikia ieškoti pasakose.

Daugybė žmonių kurie vienaip ar kitaip prieštaravo visuomenės nuomonei, buvo sudeginti, pakarti arba kitaip sunaikinti, bet dažnai tie žmonės atnešdavo naujų įdejų.

Žvelgiant į tai, kaip šiandien gyvena lietuviai, ir ne tik jie, savęs būtinai paklausi – kodėl ….?  Kokia pagrindinė priežastis ir kaip reikėtų keisti situaciją ?

Ši kartą paieškokime atsakymo pažvelgę per kalbos prizmę,  nes kiek apie tai  bemąstyčiau, prieinu prie tos pačios išvados … .

Įvairiais šaltiniais remiantis lietuvių kalboje yra nuo 11,5 iki 400 tūkst. žodžių. Atrinkime patį svarbiausią žodį, visų žodžių žodį, nuo kurio priklausytų visas žmonių bendravimas.

Yra sakoma kiek žmonių, tiek nuomonių, todėl vieniems svarbiausias  žodis gyvenime – barščiai, kitiems – seksas, tretiems – knygos,  bet būtų visiems geriau , jeigu esminiuose gyvenymo klausymuose, žmonių nuomonės  sutaptų.

Mano sąraše  visų svarbiausias žodis, nuo kurio manau viskas žmonių gyvenime priklauso, žodis kuris gyvulį verčia žmogumi yra protas ir sąvoka protingas žmogus.

Deja, neteko niekur rasti konkretaus apibūdinimo kas yra protas, o tai reiškia kad žodis kuris neturi apibūdinimo, neturi reikšmės – yra bereikšmis ir beprasmis.  Žmonių kalboje tokių žodžių, kurie yra labai svarbūs, bet neturintys reikšmės ir apibūdinimo yra daug  pav: gėris, laisvė, teisingumas, demokratija ir t.t.

Pažvelgę internete ką kiti mano, kas yra protas galime apibendrinti. VikipedijaZodyans. LtWikiquote Internetinuose puslapiuose matome, kaip skirtingai kiekvienas supranta žodį – protas, bet galime pastebėti du labai svarbius momentus, pirmą, kad svetainėse  žodžiui protas apibūdinti vartojami tie patys žodžiai, o tai reiškia, kad mąsto visi panašiai, telieka logiškai, trumpu apibrėžimu paaiškinti žodžio protas, prasmę.

Antra, apie tuos, kurios mes dažniausiai manome esančius  protingais nėra pasakyta nei žodžio.

Pirma išvada: protas, yra smegenų veiklos produktas – mąstymas.

Antra išvada:  kvalifikacija ir protas yra tampriai susieti, vienas nuo kito priklausantys, bet visai skirtingi dalykai. Todėl vienodai, akademikas ar piemuo gali būti protingas arba kvailas.

Pasaulyje turėtų dominuoti protingi žmonės, o svarbiausia tokie vadovauti  valstybei, bet kadangi žodis protas  neturi apibūdinimo tai ir sąvoka, protingas žmogus neturi apibūdinimo.  Metus laiko internete ieškojau protingų žmonių ir nepavyko rasti. Ar būti protingu, kvaila ?   Bet man vistiek norisi sušukti:  auuuuu kur Jūs Protingi Žmonės !!!!!!  Atsiliepkit.  :)

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.