Kuo skiriasi meteoras, meteoritas ir dar keletas žodžių

Šis įrašas bus neilgas ir be jokių ypatingų aiškinimų, tiesiog trumpai surašysiu ir paaiškinsiu keleto terminų apibrėžimus. Visi jie yra susiję su objektų kritimu iš kosmoso į Žemę, daugumą jų sutinkame žiniasklaidoje, aš juos irgi naudoju Kąsneliuose. Bet labai dažnai šie terminai naudojami kaip sinonimai, nors tokie nėra; aš irgi juos vartoju ne visai tiksliai. Šiuo įrašu stengiuosi ir pats išmokti atskirti vienus nuo kitų. Terminai yra trys pagrindiniai ir dažniausiai painiojami – meteoroidas, meteoras ir meteoritas, – bei dar keli susiję – asteroidas, ugnies kamuolys ir bolidas.

Viena iš daugelio Čeliabinsko ugnies kamuolio nuotraukų. ©AP Photo/Nasha gazeta

Kosmose skraido daug visokiausių objektų. Saulės sistemoje didžiausia yra Saulė, tada mažesnės – planetos, dar yra nykštukinės planetos, o dar mažesni akmens gabalai vadinami asteroidais. Didžiausi asteroidai yra šimtų kilometrų skersmens, o mažiausi nesiekia ir kilometro. Nėra tikslios ribos, koks gali būti mažiausias asteroidas, bet paprastai mažesni nei metro dydžio akmenukai, skrajojantys kosmose, vadinami meteoroidais. Štai jums ir pirmi du terminai.

Ir meteoroidai, ir asteroidai gali įlėkti į Žemės atmosferą; kasmet jų atlekia dešimtys tūkstančių tonų. Meteoroidų yra žymiai daugiau, nei asteroidų, taigi ir įlekia jie dažniau. Tipiniai įlėkimo į atmosferą greičiai matuojami dešimtimis kilometrų per sekundę. Tokiu greičiu judantis akmenukas prieš save suspaudžia orą, tas įkaista ir pradeda akmenį garinti. Aplink krentantį objektą susidaro ugnies kamuolys. Jis bendru atveju vadinamas meteoru (graikiškai meteoros reiškia „pakibęs ore“). Priklausomai nuo meteoroido dydžio, meteoro šviesis yra nevienodas. Labai ryškūs meteorai turi ir kitokius pavadinimus. Grubiai tariant, jei meteoras yra ryškesnis nei planetos, jis vadinamas ugnies kamuoliu (angl. fireball). Yra ir ne toks grubus apibrėžimas – Tarptautinė meteorų organizacija (International Meteor Organization, mėgėjiška meteorų stebėtojus vienijanti bendruomenė) ugnies kamuolius apibrėžia kaip meteorus, kurių regimasis ryškis, jiems esant zenite, yra mažesnis nei -3 (mažesnis ryškis reiškia šviesesnį objektą). Numanoma, kad kasmet įvyksta apie pusę milijono ugnies kamuolių, bet dauguma jų nebūna užfiksuojami dėl netinkamų stebėjimo sąlygų arba įvykio vietų; pernai užfiksuota [http://www.amsmeteors.org/fireballs/fireball-report/] kiek daugiau nei pusketvirto tūkstančio ugnies kamuolių. Patys ryškiausi ugnies kamuoliai dar vadinami bolidais (graikiškai bolis reiškia raketą arba žybsnį), bet griežto jų ryškio apibrėžimo nėra (Vikipedija rašo, kad ryškis turėtų būti bent -14, t.y. objektas šviesesnis už Mėnulio pilnatį).

Dauguma meteoroidų, įlėkusių į Žemės atmosferą, joje ir išgaruoja. Bet kartais pasitaiko, kad kokia nors dalis nukrenta ir ant Žemės paviršiaus. Toks atvykėlis iš kosmoso vadinamas meteoritu.

Štai ir visas skirtumas. Apibendrinant: asteroidas yra mažesnis už planetą akmens gabalas, mažiausi asteroidai vadinami meteoroidais, Žemės atmosferoje degantis meteoroidas arba asteroidas sukelia meteorą, kurio labai ryškūs variantai vadinami ugnies kamuoliais, o dar ryškesni – bolidais; kartais meteoroidas ar asteroidas nukrenta ant Žemės ir yra vadinamas meteoritu. Va taip.

Laiqualasse

4 komentarai

    1. Praktiškai neįtakoja. Asteroidų masė yra nykstamai maža, palyginus su Žemės mase, todėl ir jų gravitacija turi labai nedaug įtakos. Tuo tarpu Žemės įtaka asteroidų orbitoms yra pastebima (pvz. Cruithne).

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.