Trikorderis – žaislas ar medicinos ateitis? [Mokslo populiarinimo konkursas]

O štai ir dešimtasis konkurso darbas. Jo autorius – Andrius Murauskas, jau rašęs du kitus darbus (apie automobilius ir žemdirbystę). Šįkart jis pristato fantastinį diagnostinį prietaisą trikorderį ir jo realius analogus. Skaitykite po kirpsniuku, o perskaitę sudalyvaukite ir patys, nes laiko dar yra, nors ir nebedaug.

Trikorderis – žaislas ar medicinos ateitis?

Andrius Murauskas

Žmonija juda į priekį. Jau bemaž 200 metų mokslo atradimai keičia pasaulį. Žmogaus vaizduotė yra tai, kas stumia mus pirmyn. Prieš 200 metų evoliucijos teorija buvo laikoma erezija, skrydžiai į kosmosą, tiesioginis vaizdas, matomas pro šviečiančią dėžutę, buvo neįmanomi.  Jei prieš 40 metų atsiliepęs telefonu žmogus būtų pasakęs, jog negali kalbėti, nes yra miške ir čia prastas ryšys, jis būtų palaikytas bepročiu. Visi šie išradimai ir žmonijos pasiekimai kadaise buvo laikomi moksline fantastika. Tiesa, yra tokių išradimų, kurie ir šiandien daugumos žmonių laikomi fantastika, nors jie jau išrasti. Vienas iš jų – trikorderis.

Prieš 47-erius metus, 1966-aisiais, JAV rodytame seriale  „Star Trek“ pirmą kartą istorijoje buvo parodytas prietaisas-trikorderis. Jis buvo naudojamas pilnai organizmo būklei įvertinti, įvairių ligų diagnostikai, vidaus organų veiklos sutrikimų vertinimui.

Beveik prieš dvejus metus JAV telekomunikacijų bendrovė „Qualcomm“ įsteigė premiją, kuria gaus trikorderio išradėjas. Premija tikrai nemaža, net 10mln. JAV dolerių. Viskas, ko reikia, norint ją gauti, tai sukurti prietaisą, kuris turi nustatyti pagrindinius sveikatos rodiklius bei diagnozuoti 15 skirtingų ligų minimaliai invaziniu ar visiškai neinvaziniu būdu.  „Qualcomm“ vadovai tikisi, kad ši premija paskatins mokslininkus sukurti prietaisą, kurio pagalba kiekvienas žmogus neišeidamas iš namų galėtų nustatyti savo ligą. Matyt, ši premija priminė mokslininkams apie perspektyvų prietaisą.

 

Kinsa-išmanusis termometras

Prieš daugiau nei pusę metų JAV mokslininkų ir daktarų komanda sukūrė Kinsa išmanųjį termometrą, kuris veikia prijungtas prie telefono. Šis prietaisas ne tik parodo teamperatūrą, tačiau kartu su programėle telefonui, gali numatyti kokia liga žmogus užsikrėtė, kaip reikėtų gydytis, žemėlapyje galima pažiūrėti, kiek žmonių serga tame pačiame rajone ar vaiko mokykloje, ji taip pat leidžia nusiųsti simptomus gydytojui ir gauti jo konsultaciją ar patarimą. Prietaisas ne visada teisingai nustatys ligą, tačiau juk ir daktarai klysta. Deja, šiandien šis prietaisas gali ne visada tiksliai diagnozuoti tik gripą arba peršalimą.

[tentblogger-vimeo 64172993]

Kūrėjai sako, kad tai tik pirmas žingsnis, padedantis diagnozuoti ir išgydyti ligą, tačiau jie tiki, jog jų technologijos vis tobulės ir padės išgelbėti daugiau žmonių.

 

Scanadu Scout – pirmasis trikorderis

Beveik tuo pačiu metu kita mokslininkų ir gydytojų grupė sukūrė „Scanadu Scout“, žiniasklaidos drąsiai vadinamą pirmuoju tikru medicininiu trikorderiu. Tai mažytis į delną telpantis prietaisas, kuris susijungia su mobiliuoju telefonu naudodamas bluetooth. Naudojant ši prietaisą per kelias sekundes galima išmatuoti temperatūrą, kraujospūdį, deguonies kiekį kraujyje, patiriamą emocinį stresą, nustatyti, ar širdies darbas normalus, kvėpavimas neapsunkėjęs ir pamatyti savo elektrokardiogramą.

[tentblogger-youtube rKCeoiRhVuI]

„Scanadu Scout“ kūrėjai sako, kad šis prietaisas skirtas kiekvienam žmogui. Dabar jis yra prototipo stadijoje, tačiau greitu laiku bus pradėtas gaminti masiškai.

Šie prietaisai negali diagnozuoti daug ligų. Jie gali nustatyti daugybę gyvybinių funkcijų, kurias iki šiol stebeti galėjo tik gremėzdiška ligoninės technika. Nors daugelis sako, jog tai įmantrus žaislas, tik laiko klausimas, kada bus sukurtas prietaisas, galintis išanalizuoti žmogaus fizinius rodiklius, nustatyti ligą, ar net paskirti gydymą ir vaistus.

 

Šaltiniai:

  1. http://www.technologijos.lt/n/technologijos/elektronika/S-23815/straipsnis/Uz-Star-Trek-seriale-parodyto-itaiso-isradima–10-mln-doleriu-premija?l=2&p=1
  2. http://www.indiegogo.com/projects/scanadu-scout-the-first-medical-tricorder
  3. http://www.qualcomm.com/
  4. http://www.indiegogo.com/projects/kinsa-smart-thermometer-know-more-keep-your-family-healthier

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.