Trumpai

Labai labai įdomus straipsnis. Pora citatų su komentarais – po nuokarpa.

"Tai, kad mokslas turi kainuoti, yra pats geriausias dalykas šitoje reformoje."

Pritariu šimtu penkiasdešimčia procentų. Kvailiausia argumentacija, matyta iš aukštojo mokslo apmokestinimo priešininkų pusės, buvo "pateikite mums mokslą, kaip Oksforde, tada jau pagalvosim apie tai, kad gal verta mokėti." Taip niekad nebus. Visi normalūs pasaulio universitetai kainuoja labai brangiai, ir tai toli gražu ne prestižo dalykas. Aišku, ne viskas su ta nauja apmokestinimo sistema yra gerai, bet pati esmė – taip, mokestis už mokslą turi būti.

"žiniasklaidoje sklaido absoliučios legendos apie masišką, ypač gabiųjų, išvažiavimą."

Irgi tiesa. Nors pasakyti kažką negero apie purvasklaidą – anokia naujiena.

"Gal užsispirkime, kad turėtume pirmą fiziką ar chemiką, Nobelio premijos laureatą. Lietuviška pavardė jau bus laimėjimas."

"Leiskim tikram lietuvaičiui iš Plungės, baigus mūsų vidurinę, patekti į Kembridžą ar Oksfordą. Ir tada, jei jis mus pamirš, mes mokėsime jį prisiminti."

Būtent. Emigrantai nėra vien didžiulis blogis. Jie (ne visi, bet nemaža dalis) taip pat gali garsinti, ir garsina, Lietuvos vardą, net ir vos kartais užsimindami, kad yra iš Lietuvos.

"Universitetų ir studentų skaičius turi kardinaliai sumažėti. Ir padidėti prestižas. Profesoriaus vardas turi skambėti mažiausiai kaip valstybinės premijos laureato. Universitetą baigę žmonės turi turėti vertę rinkoje. Diplomas turi būti brangus, sunkiai pasiekiamas. Brangus net ir pinigais.

Tačiau pirmiausia žmogui, turinčiam diplomą, reikia atgauti prarastą vertę visuomenėje. Jei savo mokslu sugebi įrodyti, jog esi vertybė, ne tik kad neturi mokėti, bet tau turi mokėti. O jei šiaip sau mokaisi ir turi pinigų, universitetas ir valstybė privalo išmokti tuos pinigus iš tavęs paimti."

Irgi visiška tiesa, tik klausimas, kaip tą įgyvendinti. Aukštojo mokslo reforma čia jau nepadės, reikia milžiniškos propagandos kampanijos ir panašiai, kad pasikeistų visuomenės požiūris.

"labiausiai man keista, kodėl žmonės nustojo šnekėti apie ilgesį. Gal gėdijasi? Man ne gėda, būdamas užsienyje, aš pasiilgstu visko. Negali būti, kad aš toks vienas. Netikiu."

Lenkiu galvą už tokius žodžius. Visur gerai, bet namie geriausia. O namai – Lietuva, nesvarbu, kad fiziškai kūnas padėtas saloj-vidur-balos.

Laiqualasse

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.